19-01-2024

U budvanskom DZ za godinu pruženo skoro pola miliona različitih zdravstvenih usluga, očekuju se još bolji uslovi za ljekare i korisnike

Ministarstvo zdravlja raspisalo je krajem 2023. godine tendere za izgradnju i adaptaciju objekata u zdravstvu i nabavku medicinske opreme među kojima je i Dom zdravlja Budva.


Foto: Arhiva portala RTV Budva

Za ovaj projekat biće izdvojeno preko milion eura, a u budvanskom Domu zdravlja nešto je već i realizovano.

"Mi smo već u drugoj polovini 2022. godine krenuli u izradu projektne dokumentacije, to je preduslov svih preduslova, trebalo nam je sedam ili osam mjeseci da završimo komplektan projekat rekonstrukcije i adaptacije prvog sprata u Budvi organizovali smo sastanak sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i kada smo donijeli taj kompletan gotov projekat naišli smo na povratnu informaciju gdje su ljudi pozitivno regaovali i odlučili da krenu u projekat", kazao je direktor Doma zdravlja Budva Blažo Radoman.

U zdravstvu postoje standardi u smislu prostora i uslova koje treba zadovoljiti da bi odgovarali standardima EU

"Mi smo krenuli fazno, po blokovima, već je završena sanacija i adaptacija odjeljenja mirko biologije, nabavljena je nova oprema, izvođaču smo dostavili par sitnih primjedbi i očekujemo da ih oni ubrzo otklone, kako bi zajedno sa Ministarstvom zdravlja otvorili to dojeljenje. Nakon toga prelazimo na prvi sprat gdje će sve biti specijalističke ordinacije za naše ljekare specijaliste, čiji se prvi povratci očekuju tokom ljeta kada ordinacije moraju biti spremne. Nacrtom novog zakona o zdravstvenoj zaštiti broj usluga na nivou primarne zdravstvene zaštite biće mnogo veći, jer je strateški plan da se nkih 75 odsto usluga može ostavriti u domu zdravlja, tender je raspisan i mi očekujemo da vrlo brzo izvođač se uvede u posao i da do kraja 2024. godine bude kompletno rekonstruisan prvi sprat budvanskog Doma Zdravlja", kazao je on.

Akreditacija ustanove

"Akreditovaćemo ustanovu, kako bi izvještaji dobijeni u domu zdravlja Budva bili vjerodostojni u svim zemljama EU, dodatna analiza neće btiti potrebna več automatski priznata nakon tog postupka", pojaćnjava Radoman.

Kovid kao iskustvo

"Obratili smo se opštini Budva da u dijelu naše parcele postavimo savremeni montažni objekat koji bi bio u sklopu doma zdravlja, a za ne daj bože da se nešto slično ponovi, kao što je bila pandemija kovida, gdje bi mogla da se prima terapija u savrmeenom prostoru", kazao je.

U planu veliki radovi

"Početkom ove godine mi smo otpočeli i izradu dokumentacije nadogradnje prvog sprata DZ Budva, za nekih 1200 kvadrata, jer Budva je grad gdje se dolazi, koji pruža određene uslove za život i gdje broj stanovnika iz dana u dan raste, a gdje gabariti doma zdravlja, postaju nedovoljni. Nadogradnjom prvog sprata u poptunosti bi mogli da poboljšamo uslove kako korisnicima usluga tako i ljekarima", istakao je Radoman.


Investicije kako je kazao, neće postojati samo u građevinskom smislu.

"I u kadrovskom imaćemo veći broj sepcijalista, dakle ide se na to da se na primarnom nivou ostvaruje što veći broj zaštite, planirana su sredstva za nabavku opreme i spremno ćemo dočekati povećani broj kadrova. Na osnovu našeg dodatnog zahtjeva koji smo tražili, odradili smo i rekonstrukciju odjeljenja za fizikalnu terapiju tako da će i taj dio biti urađen tokom 2024. godine", kazao je on.

Kao i ranije što su uspjevali da organizuju rad, tokom adaptacija i rekonstrukcija, Raodman ističe, da će tako biti i sada kada se krene sa rekonstrukcijom, te da je budvanski Dom zdravlja jedan od vodećih u Crnoj Gori.

"U Budvi gledajući kadar na prvom mjestu ljekare, mi zauzimamo lidersku poziciju u Crnoj Gori, a da se ne naljute kolege, mi imamo opterećenost kadra u zavisnosti od doba godine. Trenutno imamo 60. 000 osiguranika ta brojka se ljeti poveća za sigurno 12.000 znam da je naša usluga na liderskoj poziciji imamo veliki broj osiguranika koji nijesu iz Budve ali naši su državljani, od patronažnih usluga koje se pruže na dnevnom nivou polovina bude za ljude koji nijesu iz Budve ali su naši državljani i žive i rade u Budvi", napominje Radoman.

Na hiljade zdravstvenih usluga svjedoci obima posla

"Odjeljenje izabranih doktora za odrasle pružilo je 130.000 usluga za godinu, dok je pedijatrija pružila 50.000 usluga, a u labaratorijama je urađeno preko 250.000 analaiza, što dovoljno govori o obimu posla u budvanskom domu zdravlja", kazao je on.

U Domu zdravlja Budva trenutno se bilježi veća gužva, ali se posao odvija neometano, jer imaju zadovoljavajući broj ljekara kojim su kadrovksi ojačani, tako da svi korisnici njihovih zdravstvenih usluga uspijevaju da ostavre zdravstvene usluge na dnevnom nivou, zaključio je Raddman za Jutrom iz Budve.

D.P.