25-06-2015

U gradu Čerčil u Kanadi je nelegalno da zaključate vrata vašeg automobila, zašto?

Čerčil je maleni grad koji leži na obalama Hadsonovog zaliva u kanadskoj provinciji Manitoba. Smješten je na ušću rijeke Čerčil u zaliv. Poznat je po brojnoj populaciji polarnih medvjeda koji se u jesen spuštaju ka obalama zaliva, zbog čega je grad dobio nadimak "prijestonica polarnog medvjeda". Vrlo često se dešava u Čerčilu da polarni medvjed napadne čovjeka i to vrlo loše utiče na turizam ovog grada u kom je turizam zapravo najvažnija privredna djelatnost.

U gradu Čerčil u Kanadi je nelegalno da zaključate vrata vašeg automobila, zašto? | Radio Televizija Budva

Da pređemo na stvar, vjerovatno se pitate kako je moguće da postoji zakon koji vam zabranjuje da zaključate vrata vašeg automobila? E pa stvar je vrlo jasna, povezana je sa prvim dijelom teksta i konstatacijom da je Čerčil "prijestonica polarnog medvjeda". Dakle zabranjeno je zaključati vrata vašeg automobila zato što nekome može zatrebati da se sakrije u njega u slučaju da ga pojuri polarni medvjed.

Tako da ako vas život slučajno odvede u ovo malo turističko naselje, nemojte zaboraviti da ne zaključate vrata, možda nekome čak i spasite život! A ako vas pojuri mečka, trčite ka prvom automobilu i nadajte se da neko nije prekršio zakon.