19-12-2023

U naredna dva dana isporuka još 120 kutija taksola

Prema najavi dobavljača još 120 kutija lijeka taksol, koji se koristi za onkološke pacijente, biće isporučeno u naredna dva dana, saopštio je Montefarm.

U naredna dva dana isporuka još 120 kutija taksola | Radio Televizija Budva

Foto: RTCG

Podsjetimo u Klinički centar Crne Gore (KCCG) sa zakašnjenjem je stigao lijek taksol koji se koristi za onkološke pacijente, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Montefarm, kako podsjećaju, nije direktni uvoznik ljekova i medicinskih sredstava, već za potrebe sistema javnog zdravstva raspisuje tendere za njihovu nabavku u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

“Zastoj koji se povremeno javi u isporuci bilo kog lijeka ili sredstva najčešće nastaje zbog nemogućnosti dobavljača da isporuči ugovorenu količinu i to uglavnom usljed problema kod samog proizvođača”, saopšteno je iz Montefarma.

Kako navode lijek taksol koji koriste onkološki pacijenti nalazi se na Listi ljekova pod zaštićenim imenima Sindaxel i Pataxel koncentrovani rastvor, te je Montefarm tokom godine vršio nabavku i jednog i drugog shodno raspoloživim količinama kod dobavljača.

“Od 01.12 do 18.12. ove godine, odnosno za 18 dana isporučeno je ukupno 513 kutija Institutu za onkologiju KCCG i prema najavi dobavljača tokom naredna dva dana očekujemo dodatnih 120 kutija, koliko su trenutno u mogućnosti da isporuče”, saopšteno je iz Montefarma.

U međuvremenu Montefarm je, kako kažu, u stalnom kontaktu sa ovlašćenim uvoznicima i nosiocima dozvola za stavljanje u promet tih ljekova.

“Činimo sve što nam zakonski okviri dozvoljavaju da, što je moguće prije, obezbijedimo dodatne količine, o čemu ćemo blagovremeno obavijestiti kao i do sada Institut za onkologiju KCCG”, poručuju iz Montefarma.

(RTCG)