28-05-2021

Ugostiteljski objekti radiće do ponoći

U Crnoj Gori će od sjutra ugostiteljski objekti raditi do ponoći, a muzika uživo na terasama i baštama dozvoljena je od 20 do 23 sata, predviđeno je novim mjerama Ministarstva zdravlja.

Ugostiteljski objekti radiće do ponoći | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva portala

Tim mjerama, koje su danas predstavljene na konferenciji za novinare, dozvoljen je rad zabavnih prakova, ringišpila, uz poštovanje mjera Instituta za javno zdravlje(IJZ).

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić kazao je da su dozvoljena privatna i javna okupljanja na otvorenom, uz prisustvo do 50 ljudi i uz poštovanje preporuka IJZ-a.

On je kazao da je novim mjerama dozvoljeno prisustvo publike na sportskim događajima uz uslov da je popunjenost do deset odsto kapaciteta, mjesta za sjedenje i da ima minumum jedno slobodno mjesto između gledalaca.

Bajić je rekao da se ukida vremensko ograničenje rada privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom prehrambenih proizvoda (marketi, supermarketi, hipermarketi).

"Ovi objekti su do sada radili do 22 sata, a od subote mogu da organizuju radno vrijeme u skladu sa svojim odlukama o radnom vremenu", rekao je Bajić.

Prema njegovim riječima, novim mjerama dozvoljeni su i grupni treninzi na otvorenom, takođe do 50 ljudi.

Bajić je rekao da su liberalizovani uslovi ulaska stranaca u Crnu Goru.

"Osim uz negativan PCR test ili uz dokaz o potpunoj vakcinaciji najmanje 14 dana prije ulaska u našu zemlju, od subote, 29. maja ulazak u Crnu Goru se omogućava i uz negativan brzi antigenski test - BAT na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati", objasnio je Bajić.

On je istakao da BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Evropske Unije, koju objavljuje Evropska komisija.

Bajić je kazao da je omogućen ulazak i uz pozitivan IgG test koji dokazuje prisustvo antitijela koji je izdat od registrovane laboratorije i nije stariji od 30 dana.

On je poručio da državljani Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Rusije, Ukrajine i Bjelorusije, u Crnu Goru i dalje ulaze slobodno.

Direktor IJZ-a Igor Galić kazao je da epidemijska kriva ukazuje da je obolijevanje na najmanjem nivou od početka epidemijskog obolijevanja u julu prošle godine, izuzev avgusta nakon čega je počeo drugi talas epidemije.

Galić je objasnio da je od prosječnog broja testiranih osoba koji je bio u posljednjoj nedelji 1.241, pozitivnih rezultata na SARS-CoV-2 bilo 4,53 odsto.

On je podsjetio da su trenutno aktivna 973 slučaja 973 covida 19, a da je broj zaraženih u posljednjih pet mjeseci smanjen oko deset puta.

Galić je kazao da 14-dnevna kumulativna incidencija na 100 hiljada stanovnika za cijelu teritoriju Crne Gore iznosi 145,81 i da je to najmanja vrijednost tog indikatora od kako se javnost obavještava.

On je rekao da je Crna Gora procentualno srazmjerno broju stanovnika vakcinisala veći dio stanovništva od Albanije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Bugarske.

Galić je, na pitanje novinara da li se plaši da neće biti dovoljno doza za revakcinaciju onih osoba koje su primile kinesku vakcinu, objasnio da prilikom dolaska u Crnu Goru ostavljaju jednak broj doza za revakcinaciju.

„Nemamo bojazni da će nedostajati vakcina za revakcinaciju. Za sve one koji su primili prvu dozu već su ostavljene druge doze, bilo koja vakcine da je u pitanju“, dodao je Galić.

On je rekao da nemaju informacije koju vakcinu će Crnoj Gori donirati Hrvatska, niti kada se očekuje isporuka ruskih vakcina, a koja je, prema ranijim najavama, trebalo da bude realizovana u drugoj polovini maja.

Na pitanje koliko je pouzdan brzi test koji je uslov za ulazak u Crnu Goru, Galić je rekao da je u državu moguće ući sa brzim antigenskim testom koji je na listi Evropske unije i koje se koriste sve države članice.

„Ta lista je veoma stroga i na nju ne možete dospjeti ukoliko ne ispunjavate zadovoljavajuće kriterijem po pitanju senzitivnosti i specifičnosti testa“, rekao je Galić.