05-11-2020

Jovanović: Predlažemo zatvaranje cijele Crne Gore ili nastavljamo sa radom

Iz Udruženja ugostitelja Budve poručuju da će nastaviti sa radom ukoliko se ugostitejski objekti budu zatvarali selektivno, jer kako smatraju, to nema nikakvog smisla.



Predlog Instituta za javno zdravlje (IJZ) da se ugostiteljski objekti u četiri grada, među kojima i Budva, zatvore zbog pogoršane epidemiološke situacije, nije dobro rješenje, kazao je za portal RTV Budva potpredsjednik Udruženja ugostitelja Budve Aleksandar Jovanović.

On je naglasio da je stav budvanskih ugostitelja i Udruženja ugostitelja Crne Gore koje su formirali prošle sedmice jedinstven, a to je da nikako ne treba zatvarati selektivno ugostiteljske objekte.

"Treba se jednostavno pridržavati mjera i da nastavimo da funkcionišemo i živimo sa ovoim virusom. Dakle, sve moguće mjere, apsolutan oprez i da nastavimo našu djelatnost. U suprotnom, predlažemo da, ukoliko je situacija kakava jeste, zatvorimo cijelu Crnu Goru ako treba na 14 ili na 21 dan i da na taj način suzbijemo pandemiju. Nikako selektivna zatvaranja ugostitelja, a da pored toga rade tržni centri, marketi, teretane, kladionice, kazina i ostale djelatnosti", istakao je Jovanović.

Sa druge strane, kako dodaje, ukoliko odluka IJZ stupi na snagu, oni neće zatvarati lokale, nego će svi ugositelji na nivou Crne Gore odbiti tu odluku i nastaviti da rade i funkcionišu kao i do sada, uz poštovanje svih mjera

"Ako se dogovore i obećaju da će nam umjesto minimalca, isplatiti prosječan lični dohodak za naše radnike i za nas bez odlaganja da možemo od nečega da živimo mi smo spremni da zatvorimo lokale. Jer samo u tom slučaju možemo sačuvati radnu snagu i naše familije. Ukoliko se zatvara cijela Crna Gora mi ćemo prvi zatvoriti lokale i bićemo svi zajedno na braniku zdravlja, ali nikako selektivno zatvaranje ugostitelja a da druge djelatnosti rade, jer to nema smisla", poručio je Jovanović.


Institut za javno zdrvlje je, na osnovu nove stupe kumulativne incidencije, sinoć donio odluku kojom se pooštravaju mjere za više gradova - Podgorica, Cetinje, Budva, Ulcinj, koji prelaze u grupu 3, što znači da se u ovim opštinama zabranjuje rad u ugostiteljskim objektima.

S primjenom mjera će se, kako je saopšteno, započeti u petak, 6. novembra, u ponoć, a implementacija ne treba biti kraća od 14 dana.


D.B.