27-02-2022

Ujedinjene šapice Budve: Bezdomne životinje, nedopustiva trovanja i rješenja

Zbog kako su kazali, iz neformalne grupe građana "Ujedinjene šapice Budve", očajne situacije na ulicama grada i trovanja životinja u Ivanovićima i Reževićima, uputiće dva prijedloga nadležnima u Opštini Budva.

Ujedinjene šapice Budve: Bezdomne životinje, nedopustiva trovanja i rješenja | Radio Televizija Budva

Njihovo obraćanje prenosimo u cjelosti:



Predlažemo:

-kao što i Zakon nalaže, da svi kućni ljubimci budu čipvani na ime osobe u čijoj kući žive ( smatramo da se vlasnikom naziva onaj koji svog KUĆNOG LJUBIMCA NE pušta da samostalno luta gradom i nekontrolisano se razmnožava, kolje i povređuje bezdomne životinje).


- Komunalnoj policiji nabaviti čitače čipa i za prvo vrijeme provjeravati, na licu mjesta, da li su psi u šetnji sa vlasnicima čipovani. Ako nisu, prvi put dati opomenu, slijedeći put napisati kaznu i to ne manju od 100€.


-čipovati bezdomne pse grada Budve- a to su svi bezdomni pai na našim ulicama- a, nakon njihovog eventualnog udomljavanja, broj čipa prebaciti na budućeg vlasnika.


- volonteri i aktivisti nastavljaju da brinu o bezdomnim životinjama, liječe, sterilišu i udomljavaju. U slučaju da volonter/aktivista, tokom svoje akcije sterilisanja, odnosno hvatanja životinje za sterilizaciju, naiđe na vlasničku mačku ili psa koji nisu čipovani, smatraće se uličnom. Ista će biti ponešena na sterilizaciju i, nakon oporavka, vraćena na lokaciju sa koje je uzeta.

Opština Budva dužna je, po članu 19, stav 24 Statuta, da kontroliše broj bezdomnih životinja na HUMAN NAČIN- jer je svako mučenje, trovanje i ubijanje KRIVIČNO DJELO- kao i da provjerava način držanja kućnih ljubimaca pa, u skladu sa tim, predlažemo da se odredi budžet kojim bi bezdomne životinje bile besplatno sterilisane a kućni ljubimci po nižoj cijeni.



Ujedinjene Šapice Budve