22-11-2022

Upecao 30 kilograma tešku zlatnu ribu

Zlatne ribice" se uobičajeno mogu naći u kućnim akvarijumima koji rijetko zauzimaju mnogo mjesta. Međutim, pecaroš Endi Heket uspio je da upeca mnogo veću verziju, tešku 30 kilograma.Poznata po imenu Šargarepa zbog svoje narandžaste boje ona je jedan od najvećih na svijetu. Heket ju je upecao u jezerima Vluvoter u francuskoj regiji Šampanj. U jezero je ubačena prije 20 godina i od tada se pokazala kao veoma teška za upecati.

Heket, iz centralnoengleske grofovije Vusteršir, proveo je 25 minuta izvlačeći Šargarepu.

Zlatne ribice ili karaši pripadaju porodici šarana, ali ne dostižu ovakve veličine. Šargarepa je hibridna vrsta ukrštena sa japanskim koi šaranom i vjeruje se da je druga najveća ikada uhvaćena.

„Oduvek sam znao da je Šargarepa tu negdje, ali nikad nijesam mislio da ću je uhvatiti. Osjetio sam da je nešto veliko uhvatilo mamac. Kada se pojavila na površini vidio sam narandžastu boju. Sjajno je što sam je uhvatio, ali je u pitanju čista sreća“, kaže četrdesetdvogodišnji Englez.

Ponosno je pozirao sa njom prije nego što je vratio u vodu.

„Stavili smo Šargarepu unutra prije 20 godina da bude nešto drugačije za mušterije da upecaju. Od tada je rasla i rasla, ali se ne pojavljuje često. Veoma je teška za pecanje“, naveo je menadžer jezera Džejson Kauler.

Izvor: RTS