28-12-2014

Uspješna godina Art-press-a

Uprkos nezavidnoj ekonomskoj i finansijskoj situaciji koja nije naklonjena kulturi, Novinsko izdavačko preduzeće (NIP) ART-PRESS iz Budve, čija je djelatnost, novinarstvo, odnosi sa javnošću, kultura i izdavaštvo, uspješno je završilo, još jednu poslovnu godinu.

Uspješna godina Art-press-a | Radio Televizija Budva

Kako je saopštio izvršni direktor ART-PRESS-a, novinar i publicista Ranko Pavićević, za 12 mjeseci ove godine, organizovano je ukupno 26 raznih kulturnih manifestacija u Budvi i Bečićima, koje je posjetilo, preko 1.200 gradjana i gostiju.

U galeriji hotela Queen of Montenegro u Bečićima, organizovano je 14 samostalnih i 3 zajedničke izložbe slika, na kojima je svoja djela predstavilo, 75 renomiranih akademskih slikara iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, BiH, Hrvatske, Slovenije, Turske, Bugarske, Francuske, Švedske, Kanade, Rusije i Ukrajine.

Ljubitelji umjetnosti i veliki broj gostiju iz inostranstva, bili su u prilici, da vide slike: Filipa Jankovića, Voja Tatara, Ljuba i Bata Brajovića, Mikija Radulovića, Cvetka Lainovića, Miša Vemića, Naoda Zorića, Ljuba Popadića, Isidore Dautović, Dijane Lazović, Marije Kuznjecov, Jelene Papović, Milijane Vujović, Draga Dedića, Slobodana Slovinića, Milutina Obradovića, Milana Bulatovića, Marije Vemić, Dražena Konatara, Miodraga Pekića i drugih iz Crne Gore, Aleksandra Cvetkovića, Violete i Jugoslava Ocokoljića, Pedje Rakićevića, Željka Djurovića, Marije Gužvice, Nikole Žigona, Dušice Pejić, Šandora Šlajfa, Katarine Djordjević, Zdravka Mandića i drugih iz Srbije, Aleksandra Fileva i Goca Božurskog iz Makedonije, Mirijane Savove i Kamena Kisimova iz Bugarske, Fatve Elvin Olzturk iz Turske, Igora Modrića iz Hrvatske, Jelene Bbaglai – Nikolić i Ksenije Abakumove iz Rusije i drugih, kazao je u ime budvanskog ART-PRESS-a, novinar i publicista Ranko Pavićević.

On je izrazio zadovoljstvo, što je krajem oktobra, u hotelu Queen of Montenegro u Bečićima, oorganizovana jubilarna Deseta medjaunarodna likovna kolonija, u kojoj je stvaralo 10 poznatih umjetnika iz Crne Gore i svijeta, što je još jedna potvrda o neophodnosti veze izmedju turizma i kulture, kao i dokaz, da kultura ne poznaje granice.

U saradnji sa Hotelskom grupom (HG) Budvanska rivijera, krajem juna u Turističkom naselju (TN) Slovenska plaža u Budvi, organizovana je prva Vajarska kolonija u Budvi, u kojoj su svoje monumentalne skulpture u kamenu, radili poznati crnogorski vajari Rajko Sušić i Marko Petrović – Njegoš iz Nikšića. U okviru svoje izdavačke djelatnosti ART-PRESS-a, objavljene su dvije knjige. Zbirka poezije Lipovački nemiri Jelene Bojić iz Beograda i roman Tajna jednog mosta Dušice Labović iz Budve, koji je doživio dva izdanja u Crnoj Gori i Srbiji.

Tokom ove godine, organizovane su 4 promocije knjiga i 5 medijskih kampanja, za jedan broj kulturnih, privrednih društvenih manifestacija, koje su se održale u Crnoj Gori, kazao je pored ostalog, izvršni direktor NIP ART-PRESS iz Budve, novinar i publicista Ranko Pavićević, ističući, da će sa svojim aktivnostima na polju kulture, inforamisanja i izdavaštva, nastaviti i iduće godine.