27-12-2018

Usvojen Budžet Opštine Budva za narednu godinu

Većinom glasova na današnjoj sjednici usvojen je Predlog Odluke o Budžetu Opštine Budva za 2019. godinu. Za ovu Odluku glasalo je 19 odbornika, 10 je glasalo protiv, dok su dva odbornika bila uzdržana.

Usvojen Budžet Opštine Budva za narednu godinu | Radio Televizija Budva

Sekretar Sekretarijata za finansije, Petar Odžič je kazao da se ukupni primici budžeta opštine Budva za 2019. godinu predviđaju u iznosu od 37,8 miliona eura, od čega kapitalni prihodi (prihod od prodaje nefinansijske imovine i naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta) iznose 9,6 miliona eura, dok preostali iznos planiranih prihoda iznosi 28,2 miliona eura, u okviru kojih su predviđena sredstva prenesena iz predhodne godine u iznosu od 4,2 miliona eura.

"Obzirom da preko jedne trećine budžeta otpada na kapitalne prihode, možemo reći da se radi o razvojnom prihodu", naveo je Odžić.

Kompletan Predlog budžeta možete pogledati na OVOM LINKU.

Pored redovnih i zakonom propisanih obaveza lokalne samouprave, Opština Budva će i u naredenoj godini izdvojiti značajna sredstva za finansiranje određenih segmenata koji nisu u izvornoj nadležnosti lokalne uprave.

"Za zdravstvenu zaštitu, Budva će izdvojiti 90 hiljada, za obrazovanje 330 hiljada eura, a sve u cilju poboljšanja uslova života stanovništva Budve", istakao je Odžić dodajući da je ova Odluka dobila pozitivno mišljenje Ministarstva finansija, bez primjedbi, što ukazuje na to da je Odluka napravljena u skladu sa važećim zakonskim okolnostma.

"Na kraju, mogu reći da se radi o realno projektovanim prihodima i rashodima, gdje se kao reper uzelo u obzir izvršenje u ovoj godini, kao i realne potrebe na cijeloj teritoriji opštine", zaključio je Sekretar Odžić.

Predsjednik Opštine Budva, Dragan Krapović, na jučerašnjoj konferenciji je kazao da je realizacija budžeta u 2018. godini premašila očekivanja, te da imamo prihodovano 44 i po miliona eura.

"Prošle godine smo prihodovali oko 33 i po miliona eura i imali smo ostvarenje od 98 posto. Moramo se pohvaliti odličnom naplatom poreza na nepokretnost. U ovoj godini ostvareno je je 13 miliona i 50 hiljada eura, što je za 3 miliona više u odnosu na prethodnu godinu. Porez na promet nepokretnosti takođe bilježi rast u odnosu na prošlu godinu", istakao je Krapvić.

U 2018. godini naplaćeno je 3 i po miliona, što je za 600 hiljada više u odnosu na 2017. i milion i po eura više u odnosu na 2016. godinu.

"Ukupni porezi naplaćeni su u iznosu od preko 19 miliona eura što je za 3, 6 miliona eura više nego u istom periodu prošle godine. Sve takse naplaćene su u planiranom iznosu, kao i naknade. Boravišna taksa naplaćena je u iznosu od 3 i po miliona eura, što je za 300 hiljada eura više u odnosu na rekordnu 2017 godinu", istakao je Predsjednik.

On je naveo da je za dvije godine vraćen iznos od 22 miliona eura obaveza iz prethodnog perioda, te da sa jednim dijelom tih obaveza nisu imali mogućnost upravljanja, već su prinudno skinute sa računa.

Opština Budva se u ove dvije godine nije kreditno zadužila ni cent, a za to vrijeme je uspjela na ime starih kredita da vrati milion i po eura, a sve rate plaćali u propisanom roku. Na kraju godine će cifra ukupno izmirenih obaveza u 2017. i 2018. godini iznositi preko 25 miliona eura.

Sve ovo upućuje na to da je Budva danas potpuno likvidna Opština i da sve svoje obaveze servisira redovno.