16-08-2022

Vakcinacija djevojčica od 9 godina HPV vakcinom počinje krajem septembra

Vakcinacija HPV vakcinom u Crnoj Gori počeće u drugoj polovini septembra, a prioritet će na početku imati djevojčice uzrasta devet godina.


Foto: Arhiva, KP.RU

Doktor Milko Joksimović iz Instituta za javno zdravlje objasnio je u razgovoru za Portal Analitika, da je HPV vakcina zapravo vakcina “protiv raka” i to u prvom redu grlića materice, koji se vakcinacijom može spriječiti u devet od 10 slučajeva.

Na osnovu posljednjih oficijelnih podataka Nacionalnog registra za maligne neoplazme u Crnoj Gori je za period od samo godinu dana registrovano 106 novootkrivenih slučajeva raka grlića materice. U istom periodu preminulo je 46 žena od ove bolesti. Trenutno rak grlića materice spada u pet vodećih lokalizacija kada su u pitanju maligne bolesti kod žena u Crnoj Gori.

Primanjem vakcine obezbjeđuje se zaštita od mogućih posljedica koje mogu nastati uslijed HPV infekcija i to zaštita od premalignih i malignih bolesti tj. raka grlića materice, potom raka završnog dijela debelog crijeva, raka vagine, vulve, usne duplje i ždrijela, penisa i genitalnih bradavica.

“S obzirom da u suštini raka grlića materice nema bez HPV infekcije, te imajući u vidu da je ovaj rak najučestaliji u Crnoj Gori od svih kancera sa kojim je HPV infekcija povezana, kao i to da je glavni cilj HPV vakcinacije smanjenje umiranja i obolijevanja od raka grlića materice, priroritet na početku ima djevojčica”, pojasnio je Joksimović.

(roditelji.me)