04-01-2024

Vanredna sjednica za glasanje o zakonima koje je Milatović vratio parlamentu

Poslanici Skupštine Crne Gore opet će se izjasniti o zakonima o privrednim društvima, finansiranju lokalne samouprave i elektronskim komunikacijama, na vanrednoj sjednici parlamenta zakazanoj za 19.januar.


Foto: arhiva, Skupština CG

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović vratio je u srijedu Skupštini tri zakona na ponovno odlučivanje.

Iz kabineta predsjednika parlamenta Andrije Mandića je saopšteno da je vanredna sjednica zakazana u najkraćem roku predviđenom Poslovnikom Skupštine.

„Nakon odluke Milatovića da Skupštini Crne Gore vrati na ponovno odlučivanje tri zakona, parlamentarna većina je obnovila dva zakona koja su predložena od strane grupe poslanika, dok je Vlada Crne Gore obnovila zahtjev za zakon čiji je ona bila predlagač“, navodi se u saopštenju Mandića.

On je naveo da su tri zakona prošla tri čitanja, kroz nadležne odbore Skupštine.

„Moram konstatovati da, za razliku od predsjednika Crne Gore, izabrani narodni predstavnici nisu uočili nikakav nedostatak vezan za te zakone“, kazao je Mandić.

Poslanici će, kako je dodao, ponovo glasati o vraćenim zakonima i „tim činom će se jasno odrediti u odnosu na odluku koju je donio predsjednik Crne Gore“.

„U konačnom, Crna Gora ima Ustavni sud koji radi u punom sastavu, a on je jedino nadležan da ocijeni da li je neki zakon u saglasnosti sa Ustavom ili ne“, ocijenio je Mandić.

On je dodao da je za razvoj demokratije u Crnoj Gori veoma korisno da svaka institucija odgovorno radi svoj posao.

„Parlament donosi Ustav i zakone, Vlada vodi politiku ove zemlje, a Ustavni sud ocjenjuje usklađenost zakona i drugih propisa i opštih akata sa Ustavom i zakonima“, kazao je Mandić.