17-04-2023

Vazduh u Pljevljima i u martu bio lošeg kvaliteta

Vazduh u Pljevljima, i u martu, bio je lošeg kvaliteta, podaci su iz redovnog mjesečnog izvještaja koji objavljuje Agencija za zaštitu životne sredine.

Vazduh u Pljevljima i u martu bio lošeg kvaliteta | Radio Televizija Budva

(Foto: RTCG)

Četrnaest martovskih dana koncentarcija praškastih, PM 10 čestica bila je iznad dozvoljenih 50 mikrograma po kubnom metru vazduha, pokazuju rezultati mjerne stanice u pljevaljskom naselju Gagovića imanje.

Prema standardima, pomenuta granica ne bi smjela da se prekorači više od 35 puta godišnje, što znači da je, zajedno sa 17 dana u januaru i 24 u februaru, već tokom prva tri ovogodišnja mjeseca to učinjeno čak 55 puta. Time se samo potvrđuje činjenica da je područje Pljevalja najugroženije u državi kada je riječ o stanju životne sredine.

Na kvalitet vazduha najviše negativnog uticaja, pored velikih industrijskih i energetskih objekata kao što su Rudnik uglja i Termoelektrana, ima i rad glavne gradske kotlarnice i preko četiri hiljade individualnih ložišta koja kao gorivo koriste ugalj.

Rješenje većine pomenutih problema trebalo bi da omogući projekat koga stanovnici najsjevernije crnogorske opštine sa nestrpljenjem i već decenijama čekaju - toplifikacija. Pripremne aktivnosti na tom zahtjevnom poslu su počele, a čitav proces bi mogao da se obavi do kraja naredne kada je planiran i završetak ekološke rekonstrukcije Termoelektrane.

Što se tiče ostalih zagađujućih materija, sve dnevne srednje izmjerene vrijednosti sumpor i azot dioksida i ugljen monoksida, u martu su uglavnom bile ispod propisanih graničnih vrijednosti. Takođe, u suspendovanim PM 10 česticama nije registrovano ni povećano prisustvo otrovnih materija kao što su olovo, kadmiijum, arsen i nikl.

Loš kvalitet vazduha u Pljevljima, decenijama je karakterističan za zimski period i višemjesečnu sezonu grijanja. S obzirom da je ta sezona pri kraju, već u izvještaju Agencije za zaštitu životne sredine za april mogu se očekivati povoljniji rezultati, kao uvod u proljećni i ljetnji predah od povećane koncentracije PM 10 i drugih zagađujućih čestica.