14-11-2022

Večeras promocija knjige eseja Zorice Joksimović u okviru proslave Dana opštine Budva

U okviru programa proslave Dana opštine Budva, večeras u 19 sati u holu Akademije znanja biće predstavljena knjiga eseja „Uz(let) riječi“ autorke Zorice Joksimović, koju je objavila Narodna biblioteka Budve.


Foto: Narodna biblioteka Budve

Kako su kazali iz budvanske Biblioteke, o knjizi će govoriti: recenzentkinja dr Sofija Kalezić, književnik Miraš Martinović, likovna umjetnica Sandra Đurbuzović i autorka.

Autorka Zorica Joksimović je u poetski nadahnutom Uvodniku pored ostalog zapisala i sljedeće:

„Istinom glasnorječe svi oni koji u svom vremenu gledaju kroz pukotine istorije i stvaraju Riječi posebnog svjedočenja, o životu i o njegovim vrijednostima, oni sa najtananijim skepticizmom svoje vjere. Oni koji su ogledala i putokazi na putu brojnih mjesečevih mijena. Pronaći smislenost u vremenu svog stvaralaštva je imati komunikaciju sa čovjekom, vremenom življenja i sa samim sobom. To je ono svetrojstvo, koje u nama potiče biće na stvaralački čin. Onaj izraz koji nadživjeće svog stvaraoca.“

Zorica Joksimović je rođena 1963. godine u Ivangradu. Završila je studij komparativne književnosti i filozofije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Profesorica je Crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti u JU „Druga osnovna škola“ u Budvi. Radi više od 30 godina u nastavi.

Radila je kao jedan od prvih novinara Radio Budve, a 1990. bila u uredništvu časopisa „Krug”, koji je u Crnoj Gori bio prvi privatni kulturno-informativni magazin.

Autorka je knjige kratkih priča „Od vode i kamena do priče i pričanja – po motivima budvanskih legendi” (Budva, 2015.) koja je prevedena na engleski jezik i “From water and stone to story and storytelling” (Budva, 2017.) objavljena od strane JU Narodna biblioteka Budve i NVO „Talas”, Budva.

Zastupljena je u monografiji proznog stvaralaštva crnogorskih autorki „Minervinim tragom” dr Sofije Kalezić. Priča „Kadmo“ je dio izabranih u Antologiji proznog stvaralaštva crnogorskih književnica dr Sofije Kalezić.

Recezentkinja je knjiga: “Grebeni od kostiju” Borisa Jovanovića Kastela, zbirki dječije poezije Velimira Ralevića “Zubatorepati stvor” i “Javke iz samoće”, zbirki lirskih zapisa Miraša Martinovića “Sveska od maslinina lišća” i “Dan i noć u Butui”, romana “Bolnica” Miša Gaćinovića.

Eseji su joj objavljivani u knjizi o Branki Bogavac – “Branka vitez umjetnosti I i II”, priređene od strane Jovane Došljak, u Književnim novinama, Tokovima, Vijestima, Monitoru kao i časopisima za njegovanje kulturne baštine Odzivi i Komuna.
Objavljuje tekstove na portalu za kulturu i kulturnu baštinu Crne Gore Butua i montenegrina.net.

Suosnivač je NVO Talas, koja se bavi afirmacijom i publikovanjem dječijeg stvaralaštva, kao i razvijanjem medijske pismenosti kod djece, u čijem su cilju organizovane radionice Kreativnog pisanja.

Urednica je zbornika dječijih radova “Naši pješčani zapisi”, Budva 2018, “Bajka je majka” 2019. kao i autorka multimedijalnog projekta “Riječi i izrazi moga kraja”.

Učestvuje u mnogim kulturnim međunarodnim projektima (Kulturno–obrazovni međunarodni projekat – “Balkan Kids Tube Fest 2021.”) U saradnji sa Narodnom bibliotekom Budve, realizovala je projekte “Bajka je majka” , “Čuvajmo narodni jezik”, “Gumna budvanskog kraja” i druge.

Živi i stvara u Budvi.