05-09-2017

Velike šanse za razvoj turizma u Markovićima

Turističke šanse za naselje Markovići su izvjesne, ukoliko se u narednom periodu riješe ključni infrastrukturni problemi.

Velike šanse za razvoj turizma u Markovićima | Radio Televizija Budva

Nekadašnje selo, koje je prije dvadesetak godina brojalo par staračkih domaćinstava objektivno je preraslo u jedno od najvećih prigradskih naselja u kome trenutno postoji oko sto stambenih i poslovnih objekata, kazao je predsjednik MZ Markovići Vukašin Marković, dodajući, da bi u narednom perodu trebalo riješiti ključne probleme sa kojima se mještani susreću godinama unazad.

Kako je istakao, osim putne infrastrukture, trenutno je prioritet riješavanje ključnog problema, a to je kanalizaciona mreža, za šta je neophodna projektna dokumentacija, čija izrada će početi uskoro.

"Uz učešće stanovnika sa područja MZ Markovići, lokalne samouprave, budvaskog Vodovoda radiće se fazno na riješavanju ovog problema, tako da se nadamo da ćemo postići očekivane rezultate", kazao je Marković.

Govoreći o planovima, Marković je istakao i da insistiraju na donošenju plana očuvanja starog seoskog jezgra, koje može predstavljati jedan obziljan turistički resurs, ukoliko se bude adekvatno valorizovao.

“Postojećim planom predvidjena je izgradnja brojnih turističkih sadržaja. Prije svega, to su manji hoteli, moteli, i sve više se razovara na ovu temu, ali je realno da se ti kapaciteti dobro valorizuju”, istakao je Marković, dodajući, da bi i u marketinškom smislu ovo trebalo da prepozna Turistička organizacija opštine Budva.



“U tom pravcu razvoja, dobićemo jedan urbanistički, dobro osmišljen i zaštićen prostor, koji će, prije svega, biti prijatan za odmor i boravak gostiju”, kazao je on.

Na osnovu planova, prema njegovim riječima, turističke šanse Markovića su izvjesne, ukoliko se riješi i pitanje glavnog izvorišta Piratac, gdje voda nije za piće još od 2014. godine.

“Postoji mogućnost da se izvorište vrati u upotrebno stanje, na taj način što će se prvo sanirati, urediti nanovo kaptaža, dovesti struja do samog izvorišta, čime će se omogućiti hlorisanje vode, tako da je ovo jedan od ključnih zadataka koji predstoji i Savjetu mjesne zajednice i mještanima”, zaključio je Marković.

Podsjetimo, nedavno je uz podršku Opštine Budva sanirana osnovna saobraćajnica u dužini od 1100 m, na dionici od uključenja na magistralni put Cetinje - Budva, pa dalje kroz naselje Markovići. Ovo je prva faza radova, a drugom je predvidjen nastavak asfaltiranja iste dionice u dužini od još oko 1000 metara.

D. Benić