05-03-2024

(VIDEO) Budva u oku: Tvrđava Mogren

Zapadno od Starog Grada, iznad druge mogrenske plaže, na obronku brda Spas, podignuta je tvrđava Mogren. Sagrađena je kao kasarna i vojno uporište austrijskih vojnika, godine 1860., na mjestu sa koga se pruža pogled prema pučini i budvanskom zalivu.

(VIDEO) Budva u oku: Tvrđava Mogren | Radio Televizija Budva

Foto: JU Muzeji i galerije Budve

Brdo Spas, na kome se tvrđava nalazi, tretira se kao Posebni prirodni predio i zaštićeno je kao Spomenik prirode III kategorije.

Tvrđava se nalazi na rtu Mogren, na obronku brda Spas, između plaža Mogren i Jaz, na 110 m nadmorske visine. Udaljena je od Starog Grada oko 1 km na zapad, a od centra Budve oko 2 km. Sa uzvišenja iznad plaže Mogren, na kome se nalazi, sa tvrđave se pruža jedinstven pogled na budvansku rivijeru, ostrvo Sveti Nikola, Pržno, Petrovačku uvalu, pa sve do uvale Valdanos kod Ulcinja.

Tvrđava uživa status kulturno-istorijske celine.

Do tvrđave se iz Budve može doći putem Budva-Tivat. Na oko 2 km od centra grada, ispred samog ulaza u tunel, sa lijeve strane se odvaja makadamski put koji vodi pravo do tvrđave. Tvrđavi se može prići i stazom uz brdo, sa plaže Mogren II.

Ime:

Austrougari su ovo utvrđenje nazivali Jaz (nem. Fort Jaz), a ime Mogren se odomaćilo po rtu na kome se nalazi i ispod koga se nalazi jedna od najpoznatijih budvanskih plaža, plaža Mogren.

U vrijeme kada je sagrađena bila je moćna odbrambena struktura gotovo pravougaonog oblika, sa visokim zidovima i kulama u uglovima.

Više i detaljnije o samoj tvrđavi Mogren pogledajte u emisiji Budva u oku Anđele Popović: