01-02-2024

(VIDEO) Drecun: Postoji prostor da makroekonomska klima u Crnoj Gori bude podnošljivija za građane

O tome da li nas očekuje novi talas poskupljenja osnovnih životnih namirnica, da li će doći do kamatnih stopa i kakva je ekonomska situacija u Crnoj Gori za Jutrom iz Budve govorio je ekonomski i finansijski analitičar, Predrag Drecun.


Printscreen: YouTube/RTV Budva

Godina koja je pred nama počela je poskupljenjem brašna, hleba i ulja, a prestala je da važi i nulta stopa poreza na dodatu vrijednost. U vezi sa tim Drecun je ocijeno da januar i februar nisu pogodni mjeseci za detaljniju analizu, te da treba sačekati da prođe prvi kvartal.

"Ali, generalno, svjetski trendovi su da će doći do pada kamatnih stopa, a to treba nužno da dovede i do pada kod nas. Međutim, ta neka mikroekonomska klima koju mi stvaramo, nekim spekulativnim namjerama određenog broja poslovnih ljudi, ne daje rezultate. I kad, recimo, skoče cijene nekih proizvoda, a kasnije padnu, u svijetu se to naravno vrati na raniji nivo, ali kod nas to nije slučaj. Tako da je teško dati prognoze kad je konkretno Crna Gora u pitanju. Ali, strateški, mislim da se krećemo u dobrom pravcu", kazao je on.

On je podsjetio da su djelimičnom reformom Fonda zdravstva ukinuti doprinosi za taj Fond, ali da se budžet puni na druge načine.

"Postoji jedan problem vezano za to da li država treba da dozvoljava da privatni trgovci ljekovima prave tolike profite. To je par exellence državna funkcija, jer ste vi kao država dužni da omogućite što jeftiniji pristup medikamendima svim građanima, jer je glavni cilj da nacija bude zdrava. Stoga, ne smije se praviti prostor za ogromne profite kod određenih privatnih trgovačkih kompanija. Mislim da tu još uvijek ima prostora, jer bi padom tih profita došlo do snižavanja cijene ljekova. Vidite sami da tu inflaciju ne mjeri niko, barem ona nije u foksu, jer uvijek gledamo, da ga tako nazovemo, pijačni rast cijena. Ali je i ovaj i te kako značajan. Cijena odjeće takođe nepotrebno raste. Kroz moju struku gledam ulazne fakture i vidim da su marže ogromne", naveo je gost Jutrom iz Budve.

Prema njegovim riječima, postoji puno prostora da se mikroekonomska klima u Crnoj Gori svede na to da bude podnošljivija za građane.

"Ono što je po meni glavni problem jeste ogromna količina umrtvljenog novca koji se nalazi u bankama i dobra bankarska slika, ali to je samo jedna strana organizma. Druga strana organizma je realna ekonomija, odnosno privreda. I vi morate spojiti krv sa organizmom, odnosno novac sa privredom. E, tu nešto nedostaje i tu imamo probleme. Upravo je ta visoka kamatna stopa uzrok mnogih problema i mnogih nelikvidnosti. Imamo ogroman broj preduzeća koja su nelikvidna. Imamo veliki iznos blokiranih sredstva. I, u principu, krenuli smo naprijed, ali moramo još puno da radimo."

Drecun smatra da političari treba da se okrenu ekonomiji, jer je, kako je ukazao, povoljan politički ambijent važan za strane investitore.

"Oni prvo gledaju političku stabilnost. Tu nije bitno hoće li biti stranka A ili stranka B na vlasti. Bitno je da promjenom stranke na vlasti ne dođe do promjene ambijenta. I onda ta neizvjesnost ubija volju investitora da dolaze ovdje. Na tome moramo da radimo, da se promjena vlasti ne doživljava tragično", kazao je on.

Drecun smatra da su dvije post-DPS-ovske vlade dobro radile svoj posao i da su, uprkos inflaciji, napravljeni pomaci ka poboljšanju životnog standarda građana.

"Podaci koje je u nekoj emisiji nedavno iznio predsjednik Unije poslodavaca upravo govore da je negdje realni rast zarada bio oko 50 procenata, a da su cijene porasle za 25 do 30 odsto. Dakle, ostaje jedan pozitivan neto efekat. I sada odjedanput stvara se toliki pritisak štrajkača na ovu vladu. Tri štrajka imamo u najavi i po meni tu postoji politička motivacija. Još Vlada nije prošla ni 100 dana, a imamo takav pritisak. Mislim da bi organizatori tih štrajkova morali da imaju u vidu da narod nije baš toliko politički neznaven i da ne može da pročita namjera. A, naravno, novca nikad nije dosta. Vidite kako su sada ljekari odskočili po zaradama. Ne možete sve segmente društva odjedanput da riješite. Morate ići postupno. Najvažnije je da vas neko liječi, pa onda da vas neko brani (policija i vojska), a potom da vas neko obrazuje. Ali sve to mora da ide nekim sistemom reformi", kazao je on.

Drecun je pozdravio to što je fokus rada 44. Vlade na ekonomiji.

"Što se ekonomija tiče, 44. Vlada samo to i radi. Pokušao je neko da ih ubaci u politiku, vidi se da se slabije snalaze u tim vodama, ali zato ovdje imaju jasne namjere. Pogledajte samo obrazovnu strukturu vrha svih partija u Crnoj Gori. Neću se baviti nijednom drugom partijom osim PES-om. Vi tamo u vrhu imate nekoliko dobrih ekonomista, a u drugim partijama ih nema", istakao je Drecun.

Pogledajte kompletan snimak gostovanja: