30-11-2020

(VIDEO) Đurić: Njegoševe ulice uvijek su okosnica svih gradova

Njegoseva.me je projekat koji za cilj ima očuvanje duha i prezentaciju bogatstva četiri ulice koje predstavljaju simbole četiri grada - Cetinja, Podgorice, Nikšića i Herceg Novog. Gostujući u Jutarnjem programu TV Budva više detalja o tome kazala je naša sugrađanka, istoričarka umjetnosti i umjetnički fotograf prof. dr Maja Đurić koja je nosilac ovog projekta.



Učešće su uzeli i Luka Rakojević, Anja Marković i Nebojša Mandić. Kako je Đurić napomenula, ova priča bi u narednom periodu mogla zaživjeti i u drugim gradovima.

Ona je istakla da ulice u navedenim gradovima imaju višeslojnost u pogledu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

"Uvijek su Njegoševe nekako okosnica ili kičma svih gradova. Tu je korzo, tu su kafane koje su neka paralela bile kulturnih institucija, neki pandan. Možda su i danas, svi ih volimo. Onda sam ja obilazila još mnogo nekih ljudi da bih našla stare fotografije. Ti susreti su bili tako lijepi. Sve su nam kuće slične, sve su paralelne, imaju dvorišta iza njih. Ta dvorišta, naročito u proljeće, bile su male ćelije društvenog života i svi smo provodili vrijeme tu", kazala je ona istakavši da su tekstovi imali za cilj da prikažu šarm i auru tih ulica", kazala je.


Njegoševa ulica na Cetinju, Foto: Njegoševa.me

"Leksikon likovnih umjetnosti" u kojem se pominju svi crnogorski fotografi treba da izađe sljedeće godine.

"Napokon će Crna Gora dobiti nešto što je odavno obećavano i što nam je potrebno. To je jedna sistematizacija za sve buduće generacije. Stvarno sam ponosna što sam dio tog projekta", rekla je prof. dr Đurić.

Kompletno gostovanje možete pogledati na sljedećem linku:



Interesantne tekstove o ulicama, koje odlikuje faktografska (naučnu) i lična vrijednost, možete pročitati na web adresi: https://njegoseva.me/.


M.S.