14-12-2023

(VIDEO) Kuljača: Budžet Opštine Budva za narednu godinu planiran na 59,8 miliona

Opština Budva je aktivno uključena u proces javne rasprave o budžetu za narednu godinu, a v.d. sekretarka Sekreterijata za finansije, Sonja Kuljača, podsjetila je da rasprava, koja se odvijala u Petrovcu, a danas nastavljena i Budvi, ima za cilj uključivanje građana, mjesnih zajednica i svih zainteresovanih pojedinaca u donošenje odluka o budžetskim prioritetima.

(VIDEO) Kuljača: Budžet Opštine Budva za narednu godinu planiran na 59,8 miliona | Radio Televizija Budva

Foto: Portal

Nacrt budžeta i kapitalna potrošnja

Sonja Kuljača ističe da je nacrt budžeta Opštine Budva iznosi 59 miliona 780 hiljada, s naglaskom na značajnom povećanju sredstava koja će biti prenesena iz prethodne godine.

"Imamo jedan veoma velik iznos sredstava koje ćemo prenijeti na račun iz prethodne godine, tako da ćemo ta sredstva isključivo opredijiliti za kapitalnu potrošnju. Mi imamo prilično velik kapitalni budžet, oko 42% iznosi u odnosu na ukupan budžet i potrudili smo se da značajno redukujemo tekuću potrošnju", kaza la je ona.

Najviše novca naredne godine očekuje se od naplate poreza, skoro 31 milion, od čega je naplata poreza na nepokretnost planirana na 23 miliona eura, kao i 8,4 miliona od naplate komunalija.



Plan investicija i Javni konkursi

"Što se tiče samog plana investicija, imamo kolege iz investicija, koje su napravile jako dobrar plan, zajedno sa glavnom gradskom arhitekticom, radiće se raspisivanje nekih javnih konkursa za neka projektna rešenje, tako da se nadamo da ćemo u ovoj godini dobiti neke vrlo dobre projekte za realizaciju koje možemo očekivati u narednih nekoliko godina," dodala je v.d. sekretarka.

Kad je riječ o kapitalnim izdacima, oni su planirani u iznosu od 25.295.000 eura, od kojih za lokalnu infrastrukturu 16,5 miliona, za građevinske objekte dva miliona, za opremu 3,8 miliona, investiciono održavanje 865 hiljada, a za uređenje zemljišta 1,1 milion eura.

Povećanje zarada i socijalna Davanja

"Mi smo odradili povećanje zarada za javne institucije, koje su ih sedovale po gradskom kolektivnom ugovoru. Odradili smo neka blaga povećanja u dijelu sporta, socijalnih davanja", naglasila je Kuljača.

Kako dodaje, ove javne rasprave su i organizovane kako bismo imali saradnju sa građanima i zainteresovanima.

"Ali nismo imali baš veliki odziv i nadamo se da će nam se građani u samom dijelu javne rasprave koji traje do kraja mjeseca, negdje do pred kraja mjeseca, obratiti sa svim konkretnim zahtjevima kako bismo zajednički najbolje moguće isplanirali budžet za narednu godinu" istakla je Sonja Kuljača.

Učešće na današnjoj Javnoj raspravi uzeli su predstavnici mjesnih zajednca Babin do, Markovići i Sveti Stefan.

Opština Budva poziva građane da iskoriste preostali dio javne rasprave i aktivno doprinesu oblikovanju budžeta za narednu godinu. Transparentnost u donošenju odluka ključna je za uspješnu lokalnu samoupravu, a saradnja sa građanima ima ključnu ulogu u postizanju zajedničkih ciljeva. Očekuje se da će konkretni zahtjevi i prijedlozi građana obogatiti budžetske prioritete i omogućiti prosperitetnu budućnost Opštine Budva.