19-10-2023

(VIDEO) Mitrović: Treba da gradimo zadovoljstvo na malim stvarima

Uznemirujući sadržaji koji nam se svakodnevno plasiraju sa malih ekrana ali i drugih sredstava informisanja, vrlo jako utiču na čovjeka bilo koje životne dobi. O tome kako se zaštititi i na koji način pomoći sebi za Jutrom iz Budve govorila je psihoterapeutkinja Tanja Mitrović.


Mitrović, Printscreen: YouTube/RTV Budva

Mnogo je tragičnih događaja u našem okruženju, ali i cijelom svijetu i ne možemo sebe da poštedimo slika nevine djece koja stradaju. Mitrović je pojasnila u kako nas i u kojoj mjeri informacije o takvih dešavanjima mogu pogoditi.

"Onoliko kolika nam je svjesnost. Koliko ćemo vremena da gledamo neke traumatične i frustrirajuće novosti, koliko da slušamo o tome, da budemo u tom okruženju koje samo priča negativne stvari, zavisi isključivo od nas samih. Naravno da ne možemo da budemo isključeni iz svega i da smo dio sistema koji jeste takav. Ali ako imamo sebe, mi samim tim odlučujemo koliko ćemo ostati u tome, a od toga zavisi i kako ćemo se osjećati. Na primjer, taksista nam kaže "Evo nam opet hladno vrijeme", i odmah se krene negativno. Naša odluka je da tom čovjeku kažemo: "Divno je jutro, probudili smo se zdravi i to je najvažnije od svega". Automatski ćemo vidjeti da nas taj čovjek gleda sa čuđenjem, jer nismo po difoltu počeli sa negativnim stvarima. I naravno, on će se i on priključiti tom drugačijem stavu i rećie: "Naravno, u pravu ste. Djeca ste mi zdrava, to mi je najvažnije!" Tako ga vratite i tako svaka osoba mora sebe vratiti", istakla je Mitrović.

Kod mnogih je prisutan utisak da smo u brzom tempu koji nameće savremeni život i te kako zastranili. Na to je svakako uticala i pandemija koronavirusa, ali i veliki broj obaveza koje pojedinac tokom dana mora da obavi.

"Ponijela nas je ta stihija, stihija svega onog što se unazad događalo. I taj osjećaj zatvorenosti, skučenosti, nemoći koju nam je i sama pandemija donijela. Ali, izlaz je u tome da budemo svjesni da smo preživjeli i da smo živi i zdravi, da živimo, da smo ujutru probuđeni, da imamo da jedemo, da pijemo... Kreće se od malih stvari. Znate, kad čovjek pere zube učimo djecu da zatvore vodu, jer neko nema da je pije. Treba da gradimo zadovoljstvo na malim stvarima, da budemo zahvalni na krovu nad glavom", kazala je Mitrović.



Danas, prema njenim riječima, živimo u svijetu potpunog paradoksa - nikad više nismo imali komfora, a nikad nismo bili ovako nezadovoljni i udaljeni od sebe.

"To je tako zato što stalno "živimo vani". Mi se ne vraćamo sebi, ne pitamo sebe iznutra... U redu, čujemo loše vijesti, ne možemo biti isključeni potpuno jer smo socijalizovana bića. Kada čujemo šta se dešava, neće nam biti svejedno, ali u tom trenutku je važno da automatski moramo sebe da pitamo kakav efekat to ima na nas sada. Da li tužan, loš, uznemirujuć... Znači, kada to čujemo i vidimo dogodi se potpuno positovjećivanje i pitanje šta bi bilo da se to kod nas desi. Ne treba dugo ostajati u takvom stanju koje može ne samo da naruši naše zdravlje, pa i da se proširi i na našu porodicu. Tako se gubi dobra energija, a taj nivo u stvari pada zbog naših misli. Više nismo energizirani, poletni... nego naše tijelo prati naše misli i zato je česta epidemija paničnih napada. To je u stvari odgovor našeg tijela na naše mentalno stanje", naglasila je ona.

Pojasnila je i koji su to načini na koje čovjek može adekvatno reagovati i pustiti negativnu emociju.

"Postoje raznorazna sredstva. Neko ima mogućnosti da koristi hemijska sredstva, neko sa druge strane može da zatraži podršku prirodnih preparata kao što su bahove kapi, homeopatija, bogate tehnike kojima obiluje psihoterapijski rad. To su i hipno terapije za uklanjanje trauma", istakla je Mitrović.

M.S.