06-01-2021

(VIDEO) Senat SAD-a raspustio raspravu, Trampove pristalice upale u Kapitol

Senat SAD-a raspustio je raspravu o Elektorskom koledžu nakon što su pristalice Donalda Trampa upale u Kapitol, javio je večeras CNN.

(VIDEO) Senat SAD-a raspustio raspravu, Trampove pristalice upale u Kapitol | Radio Televizija Budva

Foto: Agencije

Pristalice američkog predsjednika Donalda Trampa upale su u zgradu Kongresa u Vašingtonu, gde je u toku bila sjednica na kojoj je trebalo da se potvrdi izborna pobjeda demokrate Džozefa Bajdena.

U dramatičnim scenama demonstranti su se okupili ispred zgrade, odakle su članovi Kongresa evakuisani u pratnji policije, javlja BBC.


Američki Kapitol je zatvoren zbog napete situacije s demonstrantima dok zastupnici Kongresa održavaju sjednicu na kojoj trebaju potvrditi Bajdenovu pobjedu, prenosi CNN.

Reporter CNN-a pokušao je napustiti zgradu Kapitola ali nije mogao jer je policija rekla da je zgrada u ‘lockdownu’, što znači da niko ne može izaći niti ući.


Pristalice američkog predsjednika Donalda Trampa sukobile su se s policijom kod zgrade Kapitola, javlja Rojters.



Hilajde pristalica Trampa, koji je izjavio u srijedu da “nikada” neće priznati poraz, okupili su se u Vašingtonu u znak protesta uoči sastanka Kongresa.


Foto: Wiliam LeGate

Tramp, gubitnik izbora, obratio se demonstrantima u Ellipseu, parku kraj Bijele kuće koju će Bajden preuzeti za dvije sedmice istakavši da “nikada” neće priznati poraz.



“Nikada nećemo odustati. Nikada nećemo priznati poraz”, rekao je Tramp.

“Pobijedili smo na tim izborima i to uvjerljivo”, poručio je.



Vojska je aktivira cijelu Nacionalnu gardu Distrikta Kolumbija - 1.100 vojnika - kao odgovor na zahtjev gradonačelnika Vašingtona (Muriel Bowser), rekao je danas jedan vojni zvaničnik.