23-01-2024

Više od profesije: Uloga novinara neophodna za zdravo društvo

U Crnoj Gori danas se obilježava Dan novinara, povodom 23. januara 1871. godine kada je izašao prvi broj lista Crnogorac.

Više od profesije: Uloga novinara neophodna za zdravo društvo | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Iz Sindikata medija Crne Gore kazali su da je niska prosječna plata u odnosu na državni nivo i dalje najveći problem medijskih radnika u Crnoj Gori.

Predsjednik SMCG Radomir Kračković rekao je da je prošle godine popravljen materijalni položaj značajnog broja novinara.

„Došlo je do uvođenja nekih novih davanja, poput dnevnica za rad nedjeljom, ipak materijalni položaj u manjim privatnim medijama i lokalnim emiterima i dalje ostaje razloga za veliku zabrinutost“, naveo je Kračković.

On je rekao da rješenje tog i drugih problema vide u usvajanju novog granskog kolektivnog ugovora.

SMCG je prošle godine registrovao 16 slučajeva napada na novinare i medije.

Veliki izazov, kako je naveo Kračković, ostaje rješavanje starih i najtežih sčučajeva.

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović poručila je da Vlada neće zatvarati oči pred izazovima sa kojima se suočavaju zaposleni u medijima i da čvrsto stoji uz medijski sektor.

Kako je rekla, izazovi sa kojima se suočavaju zaposleni u medijima danas su i više nego očigledni.

Vujović je kazala da je 44. Vlada predstavila set medijskih zakona kao prioritet svih svojih prioriteta.

„Obećavamo da ćemo taj proces dovesti do kraja u drugom kvartalu ove godine“, kazala je Vujović.


Novinarstvo - više od profesije

To je poziv koji traži strast, posvećenost i neprestanu želju za istinom. U vremenu kada se informacije šire brže nego ikada, uloga novinara postaje ne samo važna, nego i neophodna za zdravo društvo

Danas, kada je svaki čovjek potencijalni izvor informacija zahvaljujući internetu, novinari su ti koji moraju da provuku informaciju kroz sito i rešeto kritičkog razmišljanja. Njihova dužnost je da tražie istinu, da postavljau pitanja, i da ne pristaju na manje od toga.

Novinari stoje na liniji između vlasti i naroda. Njihov je zadatak da informišu javnost, da budu glas onih koji ga nemaju i da drže vlast odgovornom. U ovom vremenu, kada se političke igre često odvijaju iza zatvorenih vrata, novinarstvo služi kao prozor u te tajne sobe.

Nije rijetkost da su novinari često na meti kritika, iako posvećeno obavljaju svoj posao. Važno je naglasiti da ovi profesionalci donose informacije koje su od suštinskog značaja za očuvanje demokratije. Kritike na račun novinara često dolsze od onih koji nisu svjesni izazova s kojima se novinari suočavaju u svakodnevnom radu. Njihova odanost javnom interesu često ostaje neprimjećena, dok se istovremeno bore sa lažnim vijestima, pritiscima vlasti i drugim izazovima. Važno je da prepoznamo njihov doprinos društvu i podržimo njihov napor da ostanu nepristrasni u cilju očuvanja slobode medija.

Jedna od najljepših strana novinarstva je mogućnost da obrazujeu i informišu. Svaki članak, izvještaj, ili intervju je prilika da se javnost upozna s novim idejama, događajima, i perspektivama. Sa velikom moći dolazi i velika odgovornost. Kao novinari, mi imamo dužnost da naše priče budu tačne, objektivne, i balansirane. U vremenu "fake news", ova odgovornost je još izraženija.

Novinarstvo je putovanje koje nikada ne prestaje. Sa svakom novom pričom dolazi nova lekcija. To je profesija koja zahtijeva neprekidno učenje, istraživanje i prilagođavanje. To je ono što ovaj poziv čini uzbudljivim.

U svijetu koji se neprestano mijenja, uloga novinara je vitalna. Mi ne samo da informišemo javnost, već i oblikujemo način na koji se ta javnost suočava sa svijetom oko sebe. Uprkos izazovima s kojima se suočavamo, ljepota i čast ovog poziva leži u mogućnosti da doprinosimo boljem i informisanijem društvu.



D.B.