11-10-2023

Vizuelno-zvučna radionica danas ponovo u Petrovcu

Vizuelno-zvučna instalacija sa Conductive Board & Elektrofunk radionicom biće ponovo upriličena danas u Petrovcu, u OŠ „Mirko Srzentić“ u terminu od 12:30 do 15h.


Foto: Organizatori


Kako su organiozatori kazali, nakon nedavno uspjesno realizovane naučne radionice za najmlađe u hotelu „Palas“ u Petrovcu, koja je upriličena 3. oktobra i na kojoj su djeca vrtića iz Petrovca imala priliku da eksperimentisu sa svjetlošću, bojom, i zvukom, kreirajuci pri tome magični spoj naučnih fenomena, vizuelno- zvučna radionica ponovo gostuje u Petrovcu, ovog puta na poziv Osnovne škole „Mirko Srzentić“.

"Idejni autor vizueno- zvučne instalacije, po prvi put realizovane u Crnoj Gori, kao i koncepta same edukativne radionice je prof. Dr Gordana Lastovicka-Medin sa Univerziteta Crne Gore. Tim mladih ljudi: Michaela Lastovicka, Nevena Živković, Dejan Karadžić, Jovan Đurkovic i Jovan Jokić pomogli su da koncept zaživi u punom smislu i da se ideja realizuje i prikaže većem broju mladih ljudi i djece, sa ciljem da se stečeno znanje koje su autori instalacije stekli prenese dalje na mlađe i podstakne korišćenje različitih materijala i mix-medija u kombinaciji sa naučnim fenomenima i digitalnom tehnologijom u kreiranju fascinirajućih spojeva mašte, vizuelnih i audio efekata dozvoljavajuci kolektivno kreiranje nove kompozicije, kako zvučne tako i vizuelne slučajnim odabirom sadržaja ili dodajući mu novi", saopštili su organizatori.

Ova kreativno dizajnirana umjetnička instalacija reaguje na dodir putem pažljivo odabranih senzora, stvarajući jedinstvene zvukove za svaki senzor. Instalacija, kako istice prof. Gordana Medin, podstiče zajedničku interakciju kroz muziku, nauku, inženjering i umjetnost, podržavajući kolektivno učenje, kolektivno kreiranje novog sadrzaja i sopstvenog doživljaja umjetnosti i nauke u interaktivnom dijalogu prisutnih kroz igru pokreta, kontakta sa sadržajem instalacije, trenutnog osjećaja prostora i svijeta oko nas.

"Kroz dizajn su integrisane slikarske ilustracije, čineći je pristupačnom publici da interaguje na svoj način sa sadržajem mijenjajući ga istovrememo i dajući mu novi život, pri tome ugrađujući sopstvenu emociju kroz sopstvenu interakciju ne samo sa instalacijom već i kroz kooperativnost/interakciju sa drugim učesnicima. Ritam promjene sadržaja određuju učesnici kroz sopstvenu igru sa instalacijom. Tim koji radi na ovoj radionici je programirao mikrokontroler da reprodukuje muziku iz mp3 datoteka ili plejlisti sa muzičkih striming servisa. Cilj je spojiti fiziku, inženjering, programiranje, dizajn sistema, mašinsko učenje i društvenu interakciju kroz umjetničke instalacije, otvarajući put za inovativna riješenja u budućnosti. Prva upotreba provodljive boje u Crnoj Gori označava i značajan korak u razvoju kreativne tehnologija u Crnoj Gori. Na projektu su radili Nevena Živković, Michaela Lastovička, Jovan Jokić, Jovan Đurković i Dejan Karadžić, pod mentorstvom prof. dr Gordane Medin, čineći ga timskim naporom i kombinujući različita stručna znanja.Osim toga kroz radionicu učesnici će steći osnovno znanje u rukovanju mikrokontrolorima kao sto su Arduino, Capacitive Touch, Bare Conductive Board. Umjesto uobičajenih provodnih žica koristiće se provodna boja. Kroz vlastiti doživljaj instalacije, ritam zvukova, vlastiti izbor sekvenci muzike, snimljenih govornih poruka, kako je istakla prof. Medin, djeca će kreirati njihovu kolektivnu instalaciju te tako postati koautori putujuće instalacije. Radionicu mogu da posjete i mame i tate, deke i bake sa unučadima i djecom. Instruktor na radionici je Dejan Karadžic", najavili su organizatori.