15-12-2021

Vođenje dnevnika je naučno povezano sa srećom

Ako želite da povećate sreću, neka vam vođenje dnevnika postane navika uz pomoć ovih profesionalnih savjeta.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Zapisivanje misli, osjećanja i iskustava zaista može učiniti da se osjećate bolje — čak i srećnije. Vođenje dnevnika može zapravo da promijeni hemiju vašeg mozga, da poveća osjećaj mira i sreće, koji govore vašem mozgu da prestane da oslobađa hormone stresa i da počne da proizvodi hormone za smirenje.

„Pisanje nam omogućava da obradimo svoja unutrašnja iskustva prije nego što ih podijelimo sa drugima, a ako pišemo o svojim osjećanjima i mislima, možemo početi da stvaramo smisao i smisao onoga što se dešava nama i oko nas" kaže Laura Levis, ljekar specijalizovan za upravljanje bolom i stresom, i lični i profesionalni trener

Kako da počnete da pišete da biste bili srećniji?

„Prednosti uključuju poboljšano zdravlje i funkcionisanje imunog sistema, bolje prilagođavanje životnim tranzicijama, prevazilaženje nevolja i generalno bolje funkcionisanje" dodaje Laura.

1. Jednostavno zapišite nešto što vas je usrećilo

Ako želite da počnete da vodite dnevnik, a ne znate kako, znajte ovo: U suštini, sve dolazi u obzir. Najjednostavnija opcija? Zabilježite dobre stvari koje su se desile i pozitivna osjećanja.

Ako je cilj konkretno da se osjećate srećnije, može pomoći da zapišete dvije do tri stvari zbog kojih ste se tog dana osjećali srećnim“, predlaže dr Kloi Karmajkl, klinički psiholog. "Ovo neće samo povećati vašu pažnju na te teme, već će i trenirati vaš mozak da skenira te stavke tokom dana."

2. Zapišite na čemu ste zahvalni

Takođe, vođenje dnevnika vam pomaže da se fokusirate na pozitivno u svom životu. Dnevnik zahvalnosti može da sadrži dvije ili tri, ili (koliko god želite) određene stvari - stavke, akcije, iskustva, ljude - na kojima ste zahvalni svaki dan.

Razmislite o vođenju dnevnika kao odgovor na pitanja poput: Šta ide dobro? Šta izaziva nelagodnost?

Baš kao i kada pišete o tome šta vas čini srećnim, vaš um će početi da traži stvari na kojima ćete biti zahvalni tokom dana.

3. Zapišite šta vas uznemirava

Drugi pristup uključuje zapisivanje nekoliko stvari koje su vam smetale ili koje su vam bile problematične tog dana. Međutim, ako koristite ovaj metod, postoji važan drugi korak.

Umjesto da samo iznosite probleme i brige, Karmajkl kaže, „odmah pored njih, zabilježite načine na koje možete efikasnije da upravljate tim situacijama.

Razlika je u tome što u prve dvije metode povećavate svijest i fokusirate se na pozitivne stvari; dok u ovoj trećoj metodi pravite dodatni korak: ne samo da imenujete negativna osjećanja i misli, već i poboljšavate samoefikasnost i vještine rješavanja problema, što takođe povećava sreću.

4. Postavite namjere i vremenski okvir ako se osjećate zaglavljeno

Postavljanje namjere vam omogućava da se lakše uključite u proces. Zatim podesite tajmer. „Pišite neprekidno [10 do 20 minuta] o svojim najdubljim mislima i emocijama (umjesto o tome šta biste mogli da kuvate za večeru) u vezi sa nečim u svom životu: posao, novac, porodica, nesigurnost, zdravlje, društveni život“, kaže dr Levis.

Podesite tajmer na svom telefonu i nastavite da pišete, vaš um će pronaći pravac.

5. Podstaknite se pitanjima

Margaret Mur, autorka knjige "Organizujte svoje emocije, optimizujte svoj život", predlaže korišćenje skupa dnevnih pitanja da biste započeli. Razmislite o vođenju dnevnika kao odgovor na pitanja poput: Šta ide dobro? Šta izaziva nelagodnost?

Koje su moje mogućnosti da rastem ili probam nešto novo? Koja je moja ključna riječ mantra za danas? Ne brinite da ćete imati „tačan“ odgovor, jer on ne postoji, jednostavno počnite da pišete i vidite gdje će vas to odvesti.


(Magazin Novosti)