07-04-2023

Započete rekonstrukcije i adaptacije sudova širom Crne Gore

Započete su aktivnosti na rekonstrukciji i adaptaciji šest objekata sudova u Podgorici, Nikšiću, Kotoru, Beranama i Bijelom Polju, saopšteno je iz Ministarstva pravde.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Kako su kazali, aktivnostima će u određenom obimu biti obuhvaćeni radovi u cilju prilagođavanja objekata za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti i lica sa invaliditetom.

Planirani radovi na objektima rezultiraće,kako kažu, između ostalog, i kvalitetnijim rješenjima sa stanovišta energetske efikasnosti objekata.

"Sprovođenje Projekta značajno će doprinijeti jačanju dostupnosti, transparentnosti i javnog povjerenja u pravosuđe – što predstavlja jedan od ključnih i strateških ciljeva sveobuhvatne reforme pravosuđa u Crnoj Gori", istakli su u saopštenju.

Projekat se ostvaruje uz podršku Evropske unije kroz IPA 2018 projekat „EU za poboljšanje pristupa pravdi i temeljna prava – Radovi u cilju unapređenja infrastrukture u sektoru pravosuđa i izvršenja krivičnih sankcija“.

"Ovim projektom Ministarstvo pravde u kontinuitetu nastavlja sa sprovođenjem aktivnosti u cilju poboljšanja sistema infrastrukture i sigurnosti pravosudnih objekata i fizičkog pristupa pravosudnim institucijama, čime se dugoročno i na održiv način osnažuju operativni kapaciteti institucija ključnih u oblasti Vladavine prava i ispunjavanju kriterijuma sadržanih u Poglavlju 23 pregovora o punopravnom članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji", zaključuju iz Ministarstva pravde.

(RTCG)