15-09-2018

Zašto su nokti lomljivi i krhki

Lijepe i njegovane ruke i uredni nokti zasigurno su prioritet svake žene. Nažalost, često im se ne pridaje dovoljno pažnje, a upravo se na rukama mogu vidjeti prvi znakovi starenja ako se o njima ne vodi dovoljno brige.

Zašto su nokti lomljivi i krhki | Radio Televizija Budva

Krhki i lomljivi nokti mogu predstavljati veliki problem, ne samo kozmetički nego to može biti i znak da vam nedostaju određeni vitamini i nutrijenti. Kada su nokti krhki, lakše dolazi i do pucanja, što ne izgleda nimalo lijepo pa stoga spriječite takvu pojavu na vrijeme.

Postoje određeni načini koji vam mogu pomoći da izliječite nokte, tvrde stručnjaci, a osim prehrane i unosa određenih namirnica koje će vam osigurati sve potrebne nutrijente, na zdravlje noktiju možete djelovati i izvana.

Orašasti plodovi

Što se prehrane tiče, važno je opskrbiti organizam kvalitetnim bjelančevinama, cjelovitim žitaricama, mahunarkama, zatim namirnicama koje su bogate kalcijem. Pomažu i orašasti plodovi koji su odličan izvor biotina i masnih kiselina koje imaju važnu ulogu u zdravlju kože i noktiju. U prehranu je potrebno uključiti i namirnice koje u sebi imaju sumpor, a neke od njih su karfiol, kupus i brokula.

Krvna slika

Ruke otkrivaju mnogo toga o zdravlju, posebno kada je riječ o noktima. Imate li problema s pucanjem i listanjem noktiju, morate pronaći uzrok koji je do toga doveo.

Slabi nokti koji se listaju i lome te sporo rastu mogu biti uzrokovani nedostatkom gvožđa ili anemijom. Gvožđe, naime, pomaže u formiranju hemoglobina koji je bitan za prijenos kisika u nokat, otkrivaju dermatolozi, a ako vam ga manjka, javljaju se problemi s noktima. Namirnice koje obiluju gvožđem su špinat, kamenice, crna čokolada, itd.

Tipkanje po telefonu/

Dermatolozi tvrde da i prečesto korištenje pametnih telefona i tastatura na računaru, takođe, može dovesti do oštećenja noktiju, posebno po vrhovima. Kako biste to spriječili, odrežite nokte i tipkajte jagodicama prstiju.

Isušenost

Kremu za ruke, kažu stručnjaci, trebali biste nanositi nakon svakog pranja ruku, i to ne samo na ruke nego i oko noktiju. Voda, naime, isušuje i kožu i nokte pa je potrebno vratiti vlagu koju ispiremo kod svakog pranja ruku. Iz tog razloga, mažite svoje ruke hranjivim losionima nakon svakog pranja i posebno obratite pažnju na područje oko noktiju.

Lakovi za nokte

Svi lakovi za nokte u sebi sadrže sastojke koji su štetni za nokte, jer ih isušuju i oslabljuju. Dermatolozi otkrivaju da lak na noktima ne biste trebali imati duže od pet dana, a između dva lakiranja svakako trebate svojim noktima dati nekoliko dana da se odmore od laka.

Bazni lak

Možda ste mislili da činite pravu stvar ako svaki put prije korištenja laka u boji stavljate i bazni lak za nokte. Ipak, dermatolozi tvrde da bazni lakovi sadrže određene hemikalije koje mogu naštetiti noktima i učiniti ih slabijima. Koristite li bazni lak, prije nego što ga nanesete, stavite na nokte losion za ruke koji će ispuniti praznine u noktu i zaštiti ga od hemikalija.

Ne dirati kožicu oko noktiju

Zaštitna kožica oko noktiju, kutikule, vrlo je osjetljiva, njena je uloga bitna i ona je tu s razlogom – da bi zaštitila nokte od vode, bakterije i svega ostaloga s čime vaše ruke dolaze u doticaj. Dermatolozi tvrde da ne biste trebali uklanjati kutikule oko noktiju, jer su tada nokti izloženi ulasku vode i veći je rizik od nastanka raznih infekcija