18-08-2023

Zvanično počeo festival sportskog filma u Budvi

Promocijom filma Put prazne šake zvanično je počeo Budva sports and arts film festival (BSAFF).


Foto: BSAF

Manifestaciju je proglasio otvorenom predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović.

BSAFF je međunarodni festival dokumentarnog i igranog filma sa sportskom tematikom i predstavlja prvu manifestaciju tog tipa u Crnoj Gori.

Crna Gora je postala 20 država u kojoj se organizuje festival filma, a nalazi među 131. članicom Saveza sportskih televizija i slika na ektranu (FICTS), sa sjedištem u Milanu.

Na festivalu biće prikazana 34 filma iz 15 država.

Pobjednici u svojim kategorijama učestvovaće na finalu svjetskog filmskog sportskog festivala, koji će u novembru biti održan u Milanu.

Direktor festivala, Miloš Todorović, kazao je da ga je snažno uvjerenje u moć sporta i bioskopa da podstiču pozitivne promjene motivisala da uspostavi partnerstvo sa uticajnim sportskim ličnostima, filmskim stvaraocima i organizacijama.

“Ta saradnja je dodala dašak glamura i važnosti festivalu, čineći ga magnetom za sportske zvijezde, poznate ličnosti i profesionalce iz industrije. Naša posvećenost kreiranju festivala nesumnjivo je stavila Crnu Goru na mapu kao živog centra za sportske entuzijaste, filmse stvaraoce i ljubitelje kulture”, kazao je Todorović.

On je autor dokumentarnog filma Put prazne šake, posvećen počecima karatea u tadašnjem Titogradu, koji je na jubilarnom 40. festivalu televizije, kulture, komunikacija i sporta SPORT MOVIES i TV 2022 u Milanu /40th Milano International FICTS Fest/ osvojio prestižnu nagradu u konkurenciji 130 filmova sa pet kontinenata.

Goste su, osim Simonovića i Todorovića, na svečanom otvaranju budvanskog BSAFF festivala pozdravili i predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović i generalni sekretar federacije Enco Kapijeli.

Uručena su i specijalna priznanja i zahvalnice prijateljima prvog filmskog sportskog festivala, kao i priznanja za životno djelo iz oblasti sporta, koja su uručena Mirku Vičeviću i Rajku Vujoševiću.

Naknadno će biti uručena Dejanu Savićeviću i Miodragu Perunoviću, dok je u ime Nikole Pekovića priznanje primio njegov otac.