04-02-2022

Akcija NVO Serdar: Budi dobar komšija- pokupi za svojim ljubimcem

NVO "Serdar" započeo je kampanju "Budi dobar komšija- pokupi za svojim ljubimcem", jer je kako ističu potreba i pravo svih građana Budve da žive u čistom i uređenom gradu sa sređenim javnim površinama.

Akcija NVO Serdar: Budi dobar komšija- pokupi za svojim ljubimcem | Radio Televizija Budva

Foto: NVO Serdar

Iako pravilnik o držanju kućnih ljubimaca koji je lokalna samouprava usvojila još 2009.godine u drugom dijelu, član 6.kojim se jasno propisuje da je vlasnik kućnih ljubimaca dužan da pri svakom izvođenju svog ljubimca nosi pribor za čišćenje fekalija i da iste nakon obavljene nužde ukloni sa javne javne površine, ogroman broj vlasnika pasa te odredbe ne poštuje, pa su ulice i dječija igrališta puna psećeg izmeta koji radnici komunalnog ne uspijevaju uvijek ni da uklone.

"Očigledno je da ovu odredbu ne poštuju vlasnici uslijed loše obaviještenosti, ali ni lokalna samouprava koja je dužna da uspostavi mjere kaznene politike za ovaj sve veći gradski problem. Osim što se građani putem lokalnih medija žale na stanje u kojem se nalaze ulice, imamo i sve veći broj turista koji se žali upravo na ovaj problem koji u ljetnjim mjesecima, zbog vrućina i ogromnih gužvi postaje još izrraženiji", navodi se u saopštenju.

Projekat ''Budi dobar komšija'' je prije svega informativno – edukativnog karaktera kojim je ova NVO pokrenula javnu kampanju pod istoimenim nazivom ''Budi dobar komšija – pokupi za svojim ljubimcem'' kako bi apelovali na vlasnike ljubimaca da uklanjaju za njima

"Cilj projekta je da se podigne svijest vlasnika kućnih ljubimaca o tome da su dužni da uklanjaju za svojim ljubimcima čime se značajno podiže i nivo urbane kulture ali i odgovornog vlasništva pasa. Takođe, cilj nam je da doprinesemo javnim pritiskom na donosioce odluka da se uvede novčano kažnjavanje za one koji ne poštuju odluku i da nadležni Sekretarijat obezbijedi lokacije za kante za otpatke i da Komunalno preduzeće postavi posebne kante koje će olakšavati odgovornim vlasnicima da odlažu pokupljen feces", ističu iz NVO "Serdar".

Takođe, ovaj projekat treba da podstakne i bolje razumijevanje između vlasnika pasa i onih koji ih nemaju i da ukažemo na to da moramo biti tolerantni jer ovaj grad svi dijelimo.

Projekat finansira Opština Budva kroz javni poziv za dodijelu sredstava NVO, a podršku je dobio od Turističke organizacije Budva i Lokalnog javnog emitera Radio-televizije Budva.