27-11-2018

Alarmantno stanje u SMŠ "Danilo Kiš" VIDEO

Jača kiša koja je padala prošle sedmice prouzrokovala je nove probleme, ali i podsjetila na one koji dugi niz godina postoje. Krov na SMŠ "Danilo Kiš" zbog dotrajalosti i neredovnog održavanja uveliko prokišnjava, pa je obilna kiša poplavila školske hodnike i učionice.


Naime, na videu koji nam je dostavio profesor ove Škole se jasno vide buđavi i vlažni zidovi niz koje curi voda, a zaposleni ove JU pribjegli su preventivnim mjerama, postavljajući posude duž hodnika, kako bi umanjili štetu koju voda prouzrokuje.

Pogledajte kako je izgledala unutrašnjost ove obrazovne ustanove prije nekoliko dana.



"Ovo je rezultat nesposobnosti i nemarnosti... Zanima me ko snosi odgovornost za ovo užasno stanje Škole? Nije samo krov u pitanju, već i amfiteatar, buđava biblioteka koja toči i zatvorene učionice", istakao je profesor Krsto Vuković.



Da li je istina da je inspekcija zatvorila pojedine učionice za rad, ali se u njima ipak održavala nastava? Da li djeca imaju potrebne uslove da sigurno prisustvuju nastavi? Ovo su neka od pitanja koja smo proslijedili direktorici SMŠ "Danilo Kiš" Nevenki Vlačić, a dobili smo saopštenje Uprave škole, koje prenosimo u cjelosti.

"Obilne kiše koje su pogodile primorje prethodnih dana i dotrajala krovna konstrukcija prouzrokovale su prokišnjavanje u dijelu JU SMŠ „Danilo Kiš“ u Budvi.



Uprava škole će već narednih dana, u skladu sa vremenskim prilikama, otpočeti sanaciju dijela krova. Naime, idući u suret ovom problemu, u prethodnom periodu su preduzete aktivnosti na izradi tehničke dokumentacije i izboru izvođača radova za rekonstrukciju dijela krova, kako bi se na najefikasniji način riješio problem koji je označen kao urgentan.

Takođe, u narednom periodu će se u saradnji sa Ministarstvom prosvjete raditi na hitnoj sanaciji krova u cijelosti, kao i na zamjeni elektro instalacija i enterijera Škole", navodi se u saopštenju Uprave JU SMŠ "Danilo Kiš“, Budva.

Da njihova djeca nisu bezbjedna u ovoj školi, mišljenja su neki roditelji.

"To je odavno trebalo sanirati, takvo stanje traje duže od 15 godina. Čudi me da nakon toliko vremena Ministarstvo prosvjete nije našlo za shodno da reaguje, kao da je ova Škola u drugoj državi. Nedopustivo je da nam djeca borave u tako zapuštenim prostorijama", naveo je jedan od roditelja, koji je želio da ostane anoniman.

Rješenje za cjelokupnu situaciju predložio je profesor Vuković.

"Škola nije bezbjedna za učenike i zaposlene. Urgentno se mora pripremiti realizacija nastave u raspoloživim kapacitetima drugih obrazovnih ustanova, osnovnih škola i Akademije znanja dok se ne sanira stanje", zaključio je Vuković.

Da li ovoj situaciji konačno doći kraj, ili će se sa prestankom kiše zaboraviti i na probleme, ostaje da se vidi.