25-11-2020

Bazen Pizana vratiti djeci, a vaterpolo Budvi

Rekonstrukcija bazena Pizana, tema je koja se bez nekog konkretnog rješenja pominje već godinama unazad. Prema riječima Nenada Franete, sportskog dikrektora PVK Budva, ovo pitanje je u gradskim kuloarima otvoreno već decenijama, a konačno se može reći da se taj problem pomjerio sa mrtve tačke.

Bazen Pizana vratiti djeci, a vaterpolo Budvi | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva

Od 1994. kada su se igrala prvenstva u vaterpolu, bazen je u situaciji za koju se, kako Franeta ističe, možem reći da nije privredena namjeni.

Gradski bazen na Pizani biser našeg grada

"Kultno mjesto našeg grada definitivno ne zaslužuje ovakv tretman. To je biser našeg grada i ulazna kapija sa mora kome se treba vrtitzi sjaj, kako bi djeca današnja kao i neke ranije generacije imala gdje da porvode ljeta i treniraju, što bi bilo pozitivno i od velikog značaja za grad i budvansku djecu", kazao je Franeta gostujući u Radio Budvi.

1994. godina je bila godina procvata budvanskog vaterpola, utakmice su bile primamljive kako mještnima tako i turistima. Na bazenu su se sem utakmica organizovale i druge turističke sadržine koje bi i danas mogle biti zanimljive komponente turstičke ponude Budve.


Foto: Portal RTV Budva

"Mi smo sa ljudima iz Sekretarijata za investicije razgovarali i kazali da bi bazen mogao da funkcioniše kao kompleks za više stvari, kao što su koncerti, Grad teatar, Igre bez granica... Bilo je planirano da se uđe u veću investiciju, ali mislim da su u ovim vremenima veća ulaganja nemoguća. Ipak se nadamo da ćemo odraditi neke manje, ali primarne stvari kojima će bazen dobiti svoju namjenu i čime će djeca biti vraćena na Pizanu", istakao je.

Franeta je napomenuo da je bazen Pizana pedesetmetarski, da je takvih malo u Crnoj Gori, te bi stoga bilo neophodno iskoristiti njegov potencijal.

Do narednog ljeta bazen će biti u funkciji

Iako je Opština Budva za ovu godinu opredijelila određena sredstva za gradski bazen, međutim, uslijed pandemije koronavirusa, ali i složene ekonomske i političke situacije (obustava javnih nabavki par mjeseci, blokada računa naložena od Vlade, politička nestabilnost) do realizacije nije došlo.

Sekreterijat za investicije je tokom ove godine kontaktirao Građevinski fakultet, nakon čega je sa stručnim licima obišao bazen kako bi se utvrdilo postojeće stanje.

“Tražili smo projektnu dokumentaciju i dobili smo informaciju da tada kada se bazen gradio nije urađen po projektu i zbog toga nam je bitno da prvo uradimo analizu postojećeg stanja i podloge koje će nam poslužiti za projektovanje. To je nešto što smo odradili ove godine, što smo mogli u ovako vanrednoj situaciji, a već za narednu ćemo u budžetu imati određena sredstva koja će biti zajednička stavka koja se odnosi na Nacrt programa za uređenje prostora za 2021., gdje će biti i prostora za bazen", kazao je za portal RTV Budva pomoćnik sekretara Sekretarijata za investicije Vukašin Mijatović.

Naredne godine raspisivanje konkursa za trajno rješenje

U dogovoru sa vaterpolo i plivačkim klubovima dio sredstava biće planiran za najhitnije radove, kao što su sanacija obodnih zidova bazena, tribina i rasvjete, kako bi bazen već za ovo ljeto doveli u neko bolje stanje.


Foto: Portal RTV Budva

"Ovo su kratkoročne intervencije, a dugoročne bi bile da naredne godine raspišemo konkurs za trajno rješenje. Projekat je jako veliki i složen, jer nije samo u pitanju korito bazena, postoji čitav blok koji mora da se uredi, postoje i problemi sa vlasničkim dijelom, što se tiče objekata koji su tamo nelegalni i ne postoje u katastru. Imamo i jedan ronilački klub koji egzistira unutar bazena, zatim ugostiteljski objekat koji je zatvoren... Preduzeli bi svakako određene aktivnosti kako bi bazen dočekao sljedeće ljeto u što boljem stanju. Uprava zatvorenog bazena i Vaterpolo kluba upoznali su nas sa velikim mjesečnim troškovima u toku ljetnjih mjeseci. Svjesni smo i da bi imali veliku uštedu kao grad, tako što zatvoren bazen ne bi radio u ljetnjim mjesecima. Jer je zatvoren bazen jako zahtjevan što se tiče izdataka za održavanje zbog klimatizacije, struje, održavanje kvaliteta vode, pa bi usmjeravanjem tih sredstava za ulaganje u otvoreni bazen umnogome uštedjeli", istakao je Mijatović.

Raspisivanje konkursa za idejno rješenje otvorenog gradskog bazena u Budvi planirano je naredne godine.

"Konkurs koji će nam donijeti najbolje rješenje raspisaće Služba gradskog arhitekte. Imamo dobru komunikaciju sa vaterpolo i plivačkim klubovima kako bi ovom sadržaju bitnom za grad vratili sjaj koji mu pripada", zaključio je Mijatović.


D.B./D.P.