01-09-2022

Božović uputio inicijativu da JU „Narodna biblioteka Budve“ dobije ime po dr Miroslavu Luketiću

Predsjednik Opštine Budva Milo Božović uputio je Sekretarijatu za društvene djelatnosti sekretarki Danijeli Došljak, Savjetu JU “Narodna bilioteka Budva” na čijem je čelu predsjednica Marija Majkić i JU “Narodna bilioteka Budva” inicijativu da JU “Narodna biblioteka Budve” dobije ime po doktoru Miroslavu Luketiću.

Božović uputio inicijativu da JU „Narodna biblioteka Budve“ dobije ime po dr Miroslavu Luketiću | Radio Televizija Budva

Foto: Opština Budva

Inicijativu predsjednika Božovića prenosimo integralno:

Dr Miroslav Luketić bio je jedinstvena ličnost ovog prostora, a njegov životni luk svjedočanstvo jednog velikog i burnog vremena naše zajedničke istorije. Svojim životom i radom ostavio je neizbrisiv trag u istoriografiji, publicistici i kulturnom stvaralaštvu Paštrovića, grada Budve i šireg prostora kojeg je smatrao svojom domovinom. Zato smatram da je opravdano pokrenuti inicijativu da ustanova na čijem ste čelu ponese njegovo ime.

U Nacionalnoj biblioteci Crne Gore na Cetinju, radio je kao rukovodilac odjeljenja i pomoćnik direktora 1960-1972; bio je direktor Кulturnog centra u Budvi 1972-1976; direktor Istorijskog arhiva Budve od osnivanja do penzionisanja 1976-1993. U naučnoj i stručnoj periodici objavio je više od sto priloga iz kulturne istorije Crne Gore i zavičajne istorije. Urednik je i pokretač više monografskih i periodičnih izdanja: „Primorske novine”, „Paštrovski almanah”, „Matica Boke”, „Baština” i dr.

U Budvi je razvio izdavačku djelatnost, formirao ediciju “Mediteran”, organizovao društvo “Кanjoš”, unaprijedio rad Biblioteke i Moderne galerije, formirao galeriju „Santa Marija”. Jedan je od organizatora „Igara Juga” i festivala “Dani muzike”. Svojim radom doprinio da Budva postane značajan kulturni centar u zemlji. Organizovao je i afirmisao rad Arhiva Budve; inicirao formiranje Ljubišinog Spomen doma. U nauci, bibliotekarstvu, arhivistici i informatici vršio je odgovorne funkcije: predsjednik Društva bibliotekara i Društva arhivskih radnika Crne Gore, predsjednik Saveza arhivskih radnika Jugoslavije, član savjeta SNTIJ-a, član Кomisije UNESКA, delegat RSIZ za nauku i dr. Autor je kapitalnih naučnih projekata: Crnogorska bibliografija 1494-1994; Izdavanje izvora za istoriju Crne Gore; Naučno-informativni sistem Crne Gore (koautor). Bio je član redakcije Enciklopedije Crne Gore.



U naučnoj i stručnoj periodici objavio je više od sto priloga iz kulturne istorije Crne Gore i zavičajne istorije. Urednik je i pokretač više monografskih i periodičnih izdanja: „Primorske novine”, „Paštrovski almanah”, „Matica Boke”, „Baština” i dr. Njagovo posljednje, dvotomno djelo “Кulturna baština” u izdanju Biblioteke Budve, predstavlja sintezu njegovog sistematskog i raznorodnog rada na polju kulturne baštine ovog prostora.

U radovima dr Luketića sačuvano je sve ono najvrjednije iz istorije, arhivistike, bibliotečkog poslovanja, kojima se u svom naučnom radu rukovodio, a što ovoj inicijativi daje dodatnu utemeljenost.

Ovo je samo djelić impresivne biografije ovog velikog stvaraoca, našeg dragog sugrađanina čiji odlazak predstavlja veliku ranu u tkivu grada čiji je vjerni hroničar bio. Trag koji je ostavio u institucijama Budve neizbrisiv je. Zato smo kao njegovi savremenici dužni da njegujemo sjećanje na ovog velikog čovjeka i njegovo djelo. Prvi i značajan korak u tom pravcu, uvjeren sam, je ova inicijativa – da naša Biblioteka dobije njegovo ime i ovjekovječi sjećanje na dr Miroslava Luketića“.