22-08-2014

Budva: Besplatno ljetovanje za troje djece iz Lovćenca

Opština Budva je obezbjedila desetodnevno besplatno ljetovanje za troje djece iz Lovćenca, iz socijalno ugroženih porodica, koja su u Budvu pristigla u pratnji svojih staratelja.

Budva: Besplatno ljetovanje za troje djece iz Lovćenca | Radio Televizija Budva

Čitava akcija je organizovana u saradnji sa NVO Crnogorska kulturna mreža, nakon što je Budva Povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, donirala koncert Bojana Marovića centralnoj proslavi nacionalnog praznika u Lovćencu, gradu u kojem dominira crnogorska dijaspora u Srbiji. Mali Idjoš, kojem Lovćenac teritorijalno pripada je opština sa kojom Budva već decenijama održava prijateljske odnose.

Djecu iz Lovćenca (Jovanu Banović, Miroslava Uskokovića i Jelenu Pejović) danas je u svom kabinetu primila Milena Marović Bogdanović, menadžerka Opštine Budva, koja je tom prilikom izjavila:

"Opština Budva njeguje već decenijama pažljivo svoje odnose sa brojnim gradovima u regionu, medju kojima je i Mali Idjoš, opština u kojoj se nalaze i Lovćenac i Feketići, mjesta u kojem dominira crnogorski živalj u Srbiji. Gradjani ovog dijela Srbije na najljepši način čuvaju i grade svoje odnose sa matičnom državom Crnom Gorom i realno je očekivati da ćemo im i mi pomoći i podržavati ih u tim nastojanjima. Nakon koncerta Bojana Marovića, koji smo im poklonili povodom Dana državnosti, ideja je bila i da omogućimo ljetovanje u našem gradu za troje djece i njihovih staratelja, koji do sada nisu bili u mogućnosti da sebi to priušte. Ukoliko smo njihov život učinili bar malo ljepšim i bogatijim, naša misija je ispunjena. Naš grad je poznat po humanosti, o čemu svjedoči i nedavno organizovana akcija za saniranje posledica od velikih poplava u regionu. Budva nije zaboravila one koji su bili tu, kada je to nama bilo potrebno i ubuduće će se uvijek truditi da pomogne u najtežim situacijama."

Predsjednik Crnogorske kulturne mreze Aleksandar Damjanović je izrazio zahvalnost opštini Budva i gopodji Marović što su prihvatili inicijativu CKM-a da omladincima iz Lovcenca omogucili ljetovanje i za Crnogorsko kulturno veče poklonili koncert Bojana Marovića.

Damjanović se posebno zahvalio opštini Budva što je izrazila sporemnost da pomogne pri zapošljavanju mladih iz opštine Mali Idzos kojima će sezonski radni angazman puno značiti.

Damjanović je izrazio očekivanje da će i ostale primorske opštine slijediti primjer Budve i pružiti podršku mladima iz Lovćenca koji su čuvari Crnogorskog identiteta u Srbiji.