05-05-2021

Budva: Građani skreću pažnju na zapuštena privatna zemljišta

Komunalna policija i inspekcija vrlo često dobijaju pozive građana koji žele prijaviti zapušteno privatno zemljište koje je zaraslo i služi kao mjesto za odlaganje otpada. Kada je riječ o privatnoj parceli, komunalni inspektor može izreći novčanu kaznu, određenu Odlukom o komunalnom redu Opštine Budva i tražiti sređivanje iste.

Budva: Građani skreću pažnju na zapuštena privatna zemljišta | Radio Televizija Budva

Foto: shutterstock

Zapuštenje parcela ne samo da predstavlja ružnu sliku već nekad i opasnost od povreda, zaraza i slično. Na privatnim parcelama često se može zateći slika žbunja i niskog rastinja koja stanovnike tog naselja ne čini sigurnim i bezbjednima.

Kada je riječ o ovom problemu, iz Komunalne policije i inspekcije kažu da je vrlo specifična situacija kada je u pitanju njihova nadležnost, ali da svakako komunalni inspektori imaju pravo izricanje novčane kazne vlasniku parcele.

"U tom dijelu je ograničavajući faktor što se tiče privatnog. Mi smo organ koji štiti javne površine, međutim, česta je situacija da se na privatnim imanjima deponuje šut, otpad.., što predstavlja ružnu sliku, ali i stvara nepravilnosti na terenu. Tako da je vlasnik u obavezi da očisti plac i otkloni nepravilnosti sa lica mjesta", kazao je za TV Budva načelnik Komunalne inspekcije i policije Darko Čelebić.

On napominje da se uvijek kreće od usmenog upozorenja, a ukoliko se ono ne ispoštuje slijedi novčano kažnjavanje.

Ove nepravilnost i nezakonitosti su definisane Odlukom o komunalnom redu Opštine Budva. Prema članu 10 ove odluke, dijelovi neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta koje se graniče sa javnim površinama moraju se održavati uredno, u protivnom sprovešće se uređenje predmetnog zemljišta o trošku korisnika odnosno vlasnika.



D.B.