06-06-2020

Budvanski Crveni krst: Tri musketarke i njihova vesela družina

Pružanje podrške starijim licima jedna je od najhumanijih, ali i najprepoznatjivijih djelatnosti u budvanskom Crvenom krstu, navodi za portal RTV Budva direktorka i koordinatorka ove organizacije, Milica Vučinić.


Foto: Facebook

Usaglasićemo se da brzi život svakodnevice sa sobom donosi mnogo odricanja, a nerijetko i ona na koja nismo ponosni. Životni putevi za koje se odlučimo, često znaju biti surovi prema voljenima, ali i njihove podrške, u želji da se ostvarimo i uspijemo, takođe utiču na donošenje istih.


Stanje socijalne potrebe baš često prati pojedina stara i nažalost, samačka domaćinstva, a pored emocionalne potrebe za druženjem, pripadanjem i opstajanjem u društvu, materijalna situacija starijih lica diktira njihove mogućnosti poput ljutog učitelja.



Sabaheta Spasić, Zdenka Nikolić i Ana Radman su tri volonterke/gerontodomaćice budvanskog Crvenog krsta koje sa mnogo ljubavi pomažu našu najranjiviju kategoriju stanovništva, koja u ovom slučaju uključuje njih 30-tak starijih iz Budve.



Uslijed nedostatka porodične podrške, a u skladu sa njihovim utvrđenim potrebama, ove tri musketarke su preuzele brigu o njima, kroz pomoć u kući i pružanju psiho-socijalne podrške, a u cilju prevencije socijalne izolacije, kao i smještaja u institucije za zbrinjavanje starih lica, navela je Vučinić i dodala da je dostupnost ovakvog tipa usluga socijalno zaštitnog karaktera za njihove korisnike i ima višestruki značaj, reflektovan kroz inkluziju starih lica i poboljšavanje njihovog kvaliteta života.

Pomoć koju pružaju obučeni volonteri i gerontodomaćice se sastoji od pomoći u vidu:

- Obezbjeđivanja ishrane (nabavka namirnica, priprema obroka, serviranje)

- Održavanja lične higijene (šišanje, brijanje, farbanje kose, manikir, pedikir, pomoć pri kupanju)

- Održavanja higijene stana

- Šetnje

- Razgovora i psihološke podrške

- Odlazaka u Dom zdravlja (zakazivanje pregleda, nabavka ljekova, pratnja kod ljekara)

- Plaćanja računa ( komunalne usluge, elektična energija, telefon, voda..)



Uslijed niskih mjesečnih primanja, kao i raznih zdravstvenih situacija koje iziskuju dodane troškove, postoji i potreba za pružanjem pomoći u prehrambenim artiklima, te djelovanje gerontodomaćica takođe obuhvata i mnogobrojne aktivnosti koja nisu u formalnom smislu precizirana i navedena, a tiču se obezbijeđivanja raznih potrepština, (od garderobe, kozmetike, kućnih aparata, donacija invalidskih kolica, aparata za inhalaciju, organizovanja okupljanja povodom tematskih radionica, obilježavanja značajnih datuma, i sl.)



Porušili su razne predrasude, svojim radom i dalje osvajaju mnoga srca, takođe motivišu druge, i uče nas svakodnevno da u davanju postoji neminovni reciprocitet.


Mnoštvo puta, tokom perioda virusa Covid-19, ove heroine su i pored ispoštovanih, dogovorenih djelovanja, iz svojih skromnih zaliha podijelile sa drugima praveći raznorazne delicije.


Neumorno i naoružane osmijehom, u teškim i gluvim danima, one su uspjele izmamiti osmjehe, tamo gdje je jedino kiša ostala da se čuje dok pada.


Ove tri musketarke popunjavaju rupe koje svakodnevno pravi generacijski jaz, kako u usamljenim domaćinstvima tako u psiho-socijalnoj prodršci. Ne smijemo zaboraviti, niti ostati ravnodušni na djelovanje ove organizacije, koje svakodnevno obogaćuje nas i naše društvo nemerljivom skalom uspjeha.