30-03-2022

(FOTO) Gerontodomaćice, spas i utjeha u starosti i usamljenosti

Program “Njega starih lica u Budvi”, u organizaciji Crvenog krsta, sprovodi se od 2006. Godine, a dvije radno angažovane gerontodomaćice i koordinatorke projekta obilaze devet korisnika.


Foto: Crveni krst Budva

Iz Budvanskog Crvenog krsta i glavne sekretarke Milice Vučinić saznajemo koje sadržaje gerontodomaćice svakodnevno realizuju, predviđene individualnim planom, pri čemu je minimalno trajanje posjete jedan sat.



Ove vrijedne i plemenite žene čine najbolje društvo usamljenim starim osobama kojima pomažu na razne načine.

U opisu njihovog izuzetnog angažovanja su nabavka hrane i drugih artikala potrebnih za domaćinstvo,pomoć u pripremi obroka, pomoć u hranjenju, pomoć pri kretanju u kući i van kuće, pratnja prilikom odlaska u zdravstvene institucije, ustanove, ili organizacije.



Takođe one korisnicima pomažu prilikom održavanja lične higijene, kupanja, presvlačenja, obuvanja, a potrude se i oko manikira i pedikira.




Gerontodomaćice pomažu u održavanju higijene prostora koje podrazumjeva pranje i slaganje veša, prostirki, zavjesa, posuđa, širenje i sakupljanje opranog veša, peglanje, čišćenje prašine, usisavanje i čišćenje podova, održavanje higijene u kupatilu, kuhinji i ostalim stambenim površinama i održavanje bašte i biljaka.



One dostavljaju i humanitarnu pomoć, pakete prehrambenih i higijenskih proizvoda, ljekova, invalidskih kolica i drugih ortopedskih pomagala.



Tu su naravno potrebe i navike uobičajene za svako domaćinstvo, pa će gerontodomaćica podići penziju, uplatiti mjesečne režijske troškove korisnika, donijeti dnevnu štampu…

One se takođe brinu i o zdravlju korisnika, pa odlaze u nabavku ljekova, zakazuju preglede i budu pratnja prilikom posjeta zdravstvenim ustanovama.




I naravno ako se nešto u stambenom objektu pokvari gerontodomaćice su opet tu da posreduju u obezbjeđivanju različitih vrsta usluga za održavanje stana, tehničkih pomagala i uređaja za domaćinstvo.

Pravo na njegu ostvaruje se na osnovu unaprijed definisanih kriterijuma

Shodno planu i programu, pomoć i njega u kući namijenjena je osobama starijim od 65 godina koje imaju ograničene psiho-fizičke sposobnosti uslijed kojih nisu u stanju da samostalno ispunjavaju sve obaveze i svoje potrebe neophodne za normalan život i nesmetano funkcionisanje domaćinstva i koje su slabo pokretljive, osobama kojima porodična podrška nije raspoloživa, u skladu sa identifikovanim individualnim potrebama korisnika, u cilju održavanja i unaprijeđenja kvaliteta života korisnika i sprečavanja odnosno odlaganja smještaja u institucije. Takođe pravo na ovaj vid podrške imaju lica koja žive sama i kod kojih postoji rizik smještaja u instituciju zbog nemogućnosti da samostalno ispunjavaju sve obaveze i svoje potrebe neophodne za normalan život i nesmetano funkcionisanje domaćinstva.

Sve dodatne informacije o programu pomoći starim licima mogu se dobiti u prostorijama Crvenog krsta Budva.


J.M.