04-03-2021

Budvanski srednjoškolci od danas dolaze na provjeru znanja u školi, čeka se odluka za osnovce

Treći klasifikacioni period u osnovnim i srednjim školama bliži se kraju, a samim tim predstoji ocjenjivanje učenika. Direktor SMŠ "Danilo Kiš" Ivan Ivanović kazao je za naš portal da će provjere znanja učenika biti organizovane od danas u školi. Što se tiče osnovnih škola na području Budve, čekaju se konkretne preporuke nadležnog Ministarstva prosvjete, nauke, obrazovanja, kulture i sporta.


Foto: Arhiva/N.D.

Direktor Ivanović potvrdio je da su od tog resora tražili i dobili saglasnost da se pismene, kontrolne i ostale provjere znanja obavljaju u samoj školi.

"Krećemo sa pismenom provjerom znanja iz biologije i ekonomske grupe predmeta, a sljedeće sedmice iz maternjeg i stranih jezika. Onda ćemo vidjeti da li će se nastaviti zaključavanje grada. Ako škole budu zatvorene onda ćemo napraviti plan i za ostale predmete", naveo je on.

Provjere znanja obavljaće se, dodao je, uz poštovanje važećih protivepidemijskih mjera.

"Da ne bude više od 17 osoba u učionici, da se nose maske, da jedan učenik sjedi u klupi, mjerenje temperature, dezinfekcija ruku na ulasku u školu", podsjetio je Ivanović.

Kriterijum ocjenjivanja je ublažen, ali će se, tvrdi naš sagovornik, svakako voditi računa da se prisustvo i aktivnost učenika u online nastavi adekvatno vrednuje.

Bez preciznih instrukcija za osnovce

Kada su osnovci u pitanju, još uvijek nema zvaničnih instrukcija iz Ministarstva. Iz tri škole na području Budve su nam saopštili da sa resorom kojim rukovodi dr Vesna Bratić treba da stupe u komunikaciju tokom ove sedmice.

"Još uvijek ništa ne znamo vezano za to. Moraćemo uputiti dopis Ministarstvu. Ne znamo da li će biti usvojena mjera totalnog zatvaranja. Svakako ćemo uputiti da se makar ti pismeni obave u školi", kazala je za naš portal Amina Hasanbegović, zamjenica direktora OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša"

Direktor petrovačke OŠ "Mirko Srzentić" Miodrag Šćepanović rekao je da postoji mogućnost da se provjere znanja, jednim dijelom, obave u prostorijama te ustanove.

"Mi već planiramo da u toku sedmice iz određenih predmeta to bude tako. Ako ne, od sljedeće nedjelje to će sigurno biti realizovano u prostorijama škole", naglasio je on.

Precizna upustva čekaju i u Drugoj osnovnoj školi.

"Mi se upravljamo prema mjerama koje nam proslijede iz Ministarstva. Trenutno stanje je takvo da smo van ustanove. Niko nije pominjao da se vraćamo u školu. U ranijem periodu je bio neki termin za konsultacije, gdje su učenici imali provjeru znanja i odradili pismene i testove", saopštila nam je pedagog Vesna Bubanja.

Sagovornici koje smo kontaktirali potvdili su da će, s obzirom na okolnost epidemije korona virusa, kriterijum ocjenjivanja za osnovce biti ublažen.


M.S.