04-03-2022

CBCG o ruskim depozitima u Crnoj Gori: I da se sve povuče, neće biti ugrožen ni sistem niti banke pojedinačno

Ukupni depoziti, bez escrow računa, nerezidentnih lica iz Ruske federacije u Crnoj Gori predstavljaju samo 2,5% ukupnih depozita na nivou sistema, koji su na dan 1. marta iznosili preko 4,29 milijade eura, saopšteno je danas iz Centralne banke (CBCG).

CBCG o ruskim depozitima u Crnoj Gori: I da se sve povuče, neće biti ugrožen ni sistem niti banke pojedinačno | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Kažu da je, od početka ratnih dejstava, primijećeno je povećanje depozita nerezidentnih lica sa područja zahvaćenih ratnim dešavanjima.

“Imajući u vidu da likvidna aktiva na nivou sistema na dan 01.03.2022. godine iznosi 1,46 milijardi eura, više je nego očigledno da čak i potpuno povlačenje depozita nerezidentnih lica iz Ruske federacije ne može ugroziti likvidnu poziciju na nivou sistema. Takođe, s obzirom da nema izražene koncentracije navedenih depozita kod neke od pojedinačnih banaka, povlačenje cjelokupnog iznosa navedenih depozita, ne bi ugrozilo likvidnu poziciju nijedne pojedinačne banke”, istakli su iz centralne monetarne institucije.

Centralna banka, kako su naveli, od početka rata u Ukrajini na dnevnoj osnovi prati stabilnost depozita na nivou pojedinih banaka i sistema kao cjeline.

Posebna pažnja se posvećuje depozitima nerezidentnih lica koji dolaze iz Ukrajine i Ruske federacije, dodaju.

Dnevni podaci, kako su saopštili, koje banke dostavljaju CBCG pokazuju da su ukupni depoziti na nivou sistema, u periodu od 24. 02. 2022. godine, odnosno od početka ratnih dejstava, do 01. 03. 2022. godine, ostvarili rast od 18 miliona eura, odnosno 0,42%, čime je nastavljen kontinuirani rast depozita iz prethodne godine.

“Još jednom podsjećamo da je crnogorski bankarski sistem stabilan, dobro kapitalizovan, izuzetno likvidan i profitabilan. U skladu sa navedenim, njegova rezistentnost je na dovoljno visokom nivou da podnese eksterne šokove koji mogu proisteći iz ratnih dešavanja u Ukrajini”, poručili su.


(Invesitor)