29-04-2015

Cdu Budva: Nova sezona – stari problemi

Dolaskom organizovanih grupa turista sa zapadnoevropskog tržišta uveliko je počela nova turistička sezona. Međutim, stari problemi sa kojima se suočava Budva i dalje su prisutni, čini se čak i izraženije nego prethodnih godina, ocijenili su u Opštinskom odboru Crnogorske demokratske unije Cdu.

Cdu Budva: Nova sezona – stari problemi | Radio Televizija Budva

"Predviđanja za ovu turističku sezonu nijesu previše optimistična – dijelom zbog problema koji nijesu direktno vezani za Crnu Goru, ali dijelom i zbog našeg nedomaćinskog ponašanja. Iz godine u godinu ponavljamo iste greške: dočekujemo turiste sa građevinskim mašinama, bukom koju iste proizvode, i zaprljanim i nesređenim prostorom. Poznato je da turistička sezona i gradilišta jednostavno ne idu zajedno, a u Budvi „građevinski bum“ upravo ovih dana doživljava svoj vrhunac.

Opštinski odbor Cdu Budva smatra da bi, umjesto 15. maja, kao datum obaveznog prekida građevinskih radova trebalo odrediti 1. april. Time bi se omogućile spremnije i organizovanije pripreme za predstojeću turističku sezonu.

Najznačajniji resursi Budve jesu njena priroda i njeno bogato kulturno-istorijsko nasljeđe. Na sve načine se moramo truditi da jedan od najljepših gradova na Mediteranu očuvamo i valorizujemo na pravi način.

Haotičnom gradnjom višespratnica u neposrednoj blizini istorijskog jezgra Budve, postavljanjem plastične iluminacije na zidine Starog grada (kulturno-istorijski spomenik I kategorije) i sličnim postupcima, lokalna uprava rizikuje da potpuno devastira grad.

Mi u Cdu se protivimo takvom upravljanju našim gradom. Na ovakav način, uništavanjem jedinstvenosti prostora grada Budve, trajno se ugrožava egzistencija većine naših sugrađana čiji prihodi direktno zavise od turizma.

Zatim, imamo potrebu da skrenemo pažnju na saobraćajni haos i preveliki broj taxi vozila u našem gradu. Svjedoci smo ovih dana da u jutarnjim i popodnevnim časovima se već prave zastoji i gužve, stvara se velika buka i nervoza, a glavna sezona nije ni počela. Šta tek možemo očekivati u Julu ili Avgustu, ne smijemo ni pomisliti. Mi u Cdu smatramo da pod hitno treba smanjiti broj taxi licenci i na taj način ograničiti broj taxi vozila na našim ulicama, prilagoditi broj vozila taxi stajalištima i sa sadašnjih 400 legalnih smanjiti broj za 50%, dakle, na 200 vozila. Imamo primjere gradova iz okruženja, koji su ovaj problem dosta kvalitetno riješili. Recimo jedan Dubrovnik, koji je 2 puta veći od Budve, a i ima veći turistički promet od Budve, ima oko 140 taxi vozila, Kotor 105 taxi vozila. Zaista nije jasno ko, i na osnovu kojih kriterijuma izdaje ovoliki broj licenci. Zar Budva mora biti grad koja postavlja sve negativne trendove u Crnoj Gori. Svi se mi sa pravom pitamo, kada će se prestati negativno govoriti o našem gradu. Budva je grad, koji sa kvalitetnom gradskom upravom, mora obezbjediti kvalitetan život za sve njene gradjane, jer prosto zvuči nevjerovatno da je grad višemilionski zadužen, tj da smo najzaduženiji grad u Crnoj Gori.

Zatim bi se dotakli teme zakona o zapošljavanju stranih lica. Iako su nam prioritet lokalni problemi, moramo iskazati svoje neslaganje sa ovakvim zakonom, koji je donesen u pogrešno vrijeme, na početku turističke sezone. Ovo je zakon koji predstavlja biznis barijeru, a ne razvojnu šansu, kako neki iz vlade ovih dana saopštavaju. Donijeti ovakav zakon na početku turističke sezone, bez prethodnih konsultacija sa privredom, nanosi se direktna šteta crnogorskom turizmu. Svakako da ovaj zakon u suštini nosi dobru ideju, a to je smanjenje nezaposlenosti crnogorskih državljana, ali način i vrijeme kad je donesen, predstavlja problem za organizicaju i pripremu turističke sezone.

Apelujemo na lokalne vlasti da konačno počnu voditi računa o svom-našem gradu i da prekinu sa ovakvim „razvojem“. U suprotnom, predlažemo funkcionerima opštinske vlasti da podnesu ostavke i pruže šansu drugima da poprave ono što se popraviti može!

Mi u Cdu Budva ćemo i ubuduće ukazivati na ovakve anomalije, kojih je na žalost zaista mnogo, prvenstveno radi naših gradjana i trudićemo se da ponudimo rešenja", navodi se u saopštenju opštinskog odbora Crnogorske demokratske unije.