23-02-2015

CDU: Vratiti Starom gradu kulturni značaj

Urbanističkim planom „Budva Centar“ izmijeniće izgled Starog grada, koji je znak prepoznavanja te Rivijere, saopšteno je iz Crnogorske demokratske unije (Cdu).

CDU: Vratiti Starom gradu kulturni značaj | Radio Televizija Budva

Iz Cdu-a su kazali da su zabrinuti zbog problema budvanskog Starog grada.

„Detaljnim urbanističkim planom „Budva Centar“ Stari grad će biti „pritisnut“ sa više zgrada, koje će umnogome izmijeniti njegov izgled. Međutim, najporažavajući aspekt ovog projekta predstavlja oduzimanje Starom gradu funkcije mjesta za život“, navodi se u saopštenju.

Da Stari grad ubrzano odumire dokazuju demografski podaci 1979. Godine kada je, kako kažu iz Cdu, Stari grad je imao 1.125 stanovnika, dok danas ta mjesna zajednica ima 300 stanovnika.

„Veliki broj gradova na Mediteranu doživljava sličnu sudbinu, ali njihove lokalne samouprave nastoje da vrate u život te prostore, i to kroz pretvaranje istih u administrativne centre. S tim u skladu, OO Cdu Budva predlaže da se u Stari grad presele opštinske službe: Služba matičara, Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj i Sekretarijat za društvene djelatnosti“, kazali su oni.

U Cdu smatraju da bi predsjednik Opštine i predsjednik Skupštine Opštine Budva trebalo da imaju poseban prostor u Starom gradu, u kojem bi bili organizovani protokolarni prijemi.

Prema njihovim riječima, u cilju ekonomske revitalizacije tog prostora neophodno je pružati konstantu podršku lokalnim preduzetnicima, a kroz te aktivnosti od velikog značaja je i promocija turizma.

„Kako bi se poboljšao kvalitet turističke ponude OO Cdu Budva predlaže da opština Budva stimuliše prenamjenu adekvatnih stambenih prostora u Starom gradu u hotele različitih kategorija. Raspon kvaliteta može biti širok, od malih ekskluzivnih „boutique hotela“ do hostela niže kategorije. Kao dobar primjer može poslužiti susjedna opština Kotor, u kojoj navedeni vid smještaja donosi veće prihode i produžava trajanje ljetnje sezone“, navodi se u saopštenju.

Starom gradu Budve, tvrde iz Cdu, neophodno je ponovo vratiti kulturni značaj.

„To bi se moglo ostvariti poreskim olakšicama za otvaranje ateljea, galerija i sličnih umjetničkih prostora.Zarad ostvarenja svega navedenog nužno je predstaviti javnosti prostore sa kojima u Starom gradu raspolaže Opština, kao i stanje u kom se ti objekti nalaze. Predmet narednih saopštenja i konferencija za štampu OO Cdu Budva će biti tretman Starog grada tokom ljetnje sezone. Smatramo da je tada nužno zaštititi staro urbano jezgro Budve i njegove stalne žitelje, jer se oni u toku ljetnjih mjeseci nalaze u iznimno ranjivom položaju“, rekli su oni.