20-04-2015

CDU: Počela nova sezona, ostali stari problemi

U Budvi je uveliko počela turistička sezona, dolaskom organizovanih grupa turista sa zapadnoevropskog tržišta, međutim, stari problemi sa kojima se suočava taj grad i dalje su prisutni, čini se čak i izraženije nego prethodnih godina, saopšteno je iz opštinskog odbora Crnogorske demokratske unije Cdu.

CDU: Počela nova sezona, ostali stari problemi | Radio Televizija Budva

"Predviđanja za ovu turističku sezonu nijesu previše optimistična – dijelom zbog problema koji nijesu direktno vezani za Crnu Goru, ali dijelom i zbog našeg nedomaćinskog ponašanja. Iz godine u godinu ponavljamo iste greške: dočekujemo turiste sa građevinskim mašinama, bukom koju iste proizvode i zaprljanim i nesređenim prostorom. Poznato je da turistička sezona i gradilišta jednostavno ne idu zajedno, a u Budvi „građevinski bum“ upravo ovih dana doživljava svoj vrhunac.

Opštinski odbor Cdu Budva smatra da bi, umjesto 15. maja, kao datum obaveznog prekida građevinskih radova trebalo odrediti 1. april. Time bi se omogućile spremnije i organizovanije pripreme za predstojeću turističku sezonu.

Najznačajniji resursi Budve jesu njena priroda i njeno bogato kulturno-istorijsko nasljeđe. Na sve načine se moramo truditi da jedan od najljepših gradova na Mediteranu očuvamo i valorizujemo na pravi način.

Haotičnom gradnjom višespratnica u neposrednoj blizini istorijskog jezgra Budve, postavljanjem plastične iluminacije na zidine Starog grada (kulturno-istorijski spomenik I kategorije) i sličnim postupcima, lokalna uprava rizikuje da potpuno devastira grad.

Mi u Cdu se protivimo takvom upravljanju našim gradom. Na ovakav način, uništavanjem jedinstvenosti prostora grada Budve, trajno se ugrožava egzistencija većine naših sugrađana čiji prihodi direktno zavise od turizma.

Apelujemo na lokalne vlasti da konačno počnu voditi računa o svom-našem gradu i da prekinu sa ovakvim „razvojem“. U suprotnom, predlažemo funkcionerima opštinske vlasti da podnesu ostavke i pruže šansu drugima da poprave ono što se popraviti može", saopšteno je iz opštinskog odbora Crnogorske demokratske unije Cdu.