09-03-2015

Saopštenje OO Cdu Budva

Nepunih mjesec dana nakon osnivanja Crnogorske demokratkse unije, u Budvi je 12.07.2014. godine osnovan prvi opštinski odbor Cdu. Na osnivačkoj konvenciji je izabrano Predsjedništvo, Predsjednik i dva potpredsjednika, kao i radna tijela, a dogovorene su i osnovne smjernice političkog djelovanja u našem gradu.

Saopštenje OO Cdu Budva | Radio Televizija Budva

"Polazeći od stava da za našu stranku nije dovoljno samo pronalaziti greške i kritikovati postojeću vlast i političke konkurente, već da treba preduzeti sve društvene i političke aktivnosti koje bi bile usmjerene na stvaranju konstruktivne i stvaralačke atmosfere u društvu, Opštinski odbor Cdu Budva je, u skladu sa Manifestom crnogorskih demokrata i Programskim osnovama Cdu, donio Politički program za opštinu Budva. Taj program u prvom dijelu sadrži opšta načela djelovanja, a u drugom se predlaže politika po pojedinim područjima, kao i prioriteti koji su nametnuti političkom i ekonomskom situacijom u našem gradu i opštini.

Crnogorska demokratska unija se zalaže za socijalno ekonomski i ekološki održivu Budvu, sa efikasnijom lokalnom samoupravom.

Našim političkim djelovanjem nastojaćemo da obezbijedimo što bolje uslove života građana Budve, kao i vraćanje pravog duha našeg grada - koji se poslednjih godina gubi jer njegovo mjesto zauzima nedefinisana i urbanistički haotična i neplanska gradnja.

Novim ekonomskim mjerama i novom urbanističkom politikom podržaćemo realizaciju Master plana u Budvi i raditi na suzbijanju nastavka kampanje stambene izgradnje na turističkim lokacijama.

Zalagaćemo se za rješavanje ključnih projekata neophodnih za poboljšanje životnih uslova u našem gradu od razvoja infrastrukture; povećanja zelenih površina; renoviranje, dogradnju ili izgradnju novog Doma zdravlja; poboljšanje uslova života u Starom gradu, otvaranje Osnovnog suda u Budvi ... To su samo neki od naših prijedloga i ideja.

Poseban dio našeg Programa zauzima politika socijalne brige o djeci, starim i nemoćnim osobama, kao i planovima za sprovođenje socijalnih programa. Zauzećemo i poseban stav kada je u pitanju politika preduzetništva i ekonomskog razvoja, insistiraćemo na poboljšanju uslova za rad u zdravstvu i odnosu prema pacijentima, daćemo nove prijedloge za rješenje ekoloških problema, kao i one koji setiču očuvanja kulturne baštine.

Uvjereni smo da je održivi turizam ključna grana privrednog i društvenog razvoja, ne samo Budve - već i cijele Crne Gore. Smatramo da je Master plan razvoja turizma iz 2008. godine dobra strateška smjernica za razvoj održivog turizma. Istovremeno, vrlo smo zabrinuti zbog postojećeg koncepta razvoja turizma i posljedica koje je takav “razvoj” već izazvao. Situacija je izmakla kontroli. Shodno tome, neophodno je posebno povesti računa o sagledavanju i planiranju svih aktivnosti u toj oblasti na teritoriji Opštine Budva, prije svega u sagledavanju prioriteta u odlučivanju i realizaciji dobnesenih odluka - kako bi imali jasno definisanu strategiju u kojoj ne bi bilo improvizacije i teško otklonjivih grešaka.

Sve ove ciljeve namjeravamo da ostvarimo novim programom i sa novim mladim i sposobnim ljudima.

U okviru Cdu u Budvi djelovaće već formirani pododbori za pitanja turizma, ekonomije, mladih i sporta. Na čelu ovih pododbora nalaze se stručni, kvalifikovani i sposobni ljudi koji imaju za cilj promjenu načina fukcionisanja i djelovanja trenutno vladajućeg sistema gradske uprave.

Svjesni smo trenutne političke i ekonomske situacije u našem gradu. Zbog posljedica lošeg vođenja politike i neodgovornosti Budva je jedan od najzaduženijih gradova u našoj državi.

Odnosi između koalicionih partnera koji su na vlasti u našem gradu su očigledno loši, a za posljedicu imamo nefunkcionisanje opštinskog parlamenta, zbog stalnog nedostatka kvoruma. Na ovaj način je nemoguće efikasno i svrsishodno upravljati Budvom. Zbog toga Optinski odbor Cdu Budva smatra da je politička situacija u našoj opštini takva da bi vanredni izbori bili jedini legitimno i efikasno rješenje", kaže se u saopštenju OO Cdu Budva.