17-10-2023

Cetinje prvi grad u Crnoj Gori sa besplatnim vrtićem

Roditelji djece jaslenog i vrtićkog uzrasta, koji žive na teritoriji Cetinja, neće od naredne školske godine plaćati boravak u javnoj predškolskoj godini već će im iznos te naknade obezbjeđivati Prijestonica.


Ilustratcija, Foto: Pixabay

Skupština Prijestonice Cetinje danas je usvojila dopunjenu Odluku o oblicima socijalne i dječije zaštite, u okviru koje su dodate dvije nove tačke koje se odnose na novčanu naknadu za troškove usluga predškolskih ustanova i naknadu dijela troškova medicinski potpomognute oplodnje.

“Usvajanjem dopune Odluke, odnosno nove tačke koja se tiče naknade troškova usluga predškolskih ustanova, stvoreni su svi preduslovi za realizaciju najavljenog programa Vrtić za sve, koji ima za cilj da svi cetinjski mališani dobiju pravo na besplatan vrtić”, piše u izmijenjenoj odluci.

Pravo na novčanu naknadu za troškove usluga, predškolske ustanove moći će da ostvare u nadležnom Sekretarijatu Prijestonice Cetinje, podnošenjem Izvještaja o broju redovnih korisnika usluga vrtića, a visina novčane naknade će se usklađivati jednom godišnje, shodno propisima za ovu oblast.

Javna predškolska ustanova “Zagorka Ivanović”, jedina JPU na Cetinju ima oko 600 upisane djece godišnje. Cijena boravka u javnim preškolskim ustanovama od naredne školske godine, na nivou države biće povećane, i iznosiće 50 eura za jaslice, i 49 eura za mališane vrtićkog uzrasta.

Usvajanjem dopuna Odluke koje se tiču dijela troškova medicinski potpomognute oplodnje, stvorena je mogućnost naknade troškova bračnim, odnosno vanbračnim supružnicima, odnosno ženama koje žive u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, pod uslovima da je makar jedan supružnik državljanin Crne Gore sa prebivalištem na teritoriji Prijestonice Cetinje od najmanje 12 mjeseci i da ovo pravo nije ostvareno u nekoj drugoj opštini na teritoriji države.

Razlozi za donošenje ove Odluke su pružanje podrške u borbi protiv neplodnosti, objezbjeđivanje pomoći parovima kojima je neophodna medicinski potpomognuta oplodnja u cilju liječenja, a u skladu sa Zakonima o obaveznom zdravstvenom osiguranju i o medicinski potpomognutoj oplodnji, objašnjavaju iz Prijestonice.

(roditelji.me)