03-04-2019

"Da li mogu do Olimpijskih igara? Daću sve od sebe"

Crna Gora može da se pohvali da ima izuzetno talentovanu i mladu boksersku generaciju koja iz takmičenja u takmičenje niže uspehe. Lider novog talasa je Bojana Gojković.

Foto: Sport klub

Članica Bokserskog kluba Budva je aktuelni šampionka Evrope u juniorskoj konkurenciji, a osvojenu titulu će braniti ove godine na šampionatu Evrope u Rumuniji. Bojana je proglašena za najbolju mladu sportiskinju Crne Gore, na tri prestižna turnira u 2019. godini je osvojila zlatnu medalju.

Bojana je učestvovala na Kupu nacija u Somboru, na turniru „The Golden Girlg“ u Švedskoj i na turniru „Riga Ladies Boxing Cup” u Letoniji. Gojkovića je ogroman potencijal i talenat, djevojka od koje se očekuje da se uz pravilan razvoj i žestok rad, nađe na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Međutim, tema ove priče nije Bojana Gojković, nego njega klupska drugarica Tamara Radunović. Mlada Budvanka je prošle godine na Evropskom prvenstvu u Bugarskoj osvojila peto mesto, a pomenuti plasman je bio ulaznica za ostvarenje sna, a to je plasman na Olimpijske igre u Japanu.

Prvu od tri prilike da se izbori za Tokio, Tamara će imati sredinom juna u Bjelorusiji, gde se održavaju Evropske igre. Plasman u Minsk je obezbedila osvajanjem petog mjesta na pomenutom šampionatu Evrope, a medalja iz Belorusije bi značila da Tamara Radunović ima obezbeđeno mesto na Olimpijskim igrama.

“Ne volim da obećavam, ne volim da se bavim prognozama. Riječ cilj kada se izgovori, nekako prestaje da bude cilj. Iskreno, vjerujem u rad i velika odricanja. Maksimalno poverenje imam u trenera Nikolu Ružića. Treniram tri puta dnevno, a sve je podređeno Evropskim igrama Bjelorusiji. Do sada smo učestvovali na Kupu nacija u Somboru, prestižnom turniru “The Golden Girl” u Borasu, Evrokupu u Bijeljini. Uskoro ću se boriti na “Beogradskom pobedniku” i od srca se radujem pomenutom turniru jer je u pitanju jedan od najpoznatijih i najprestižnijih evropskih i svetskih takmičenja”, naglasila je Tamara Radunović.

“Do Evropskih igara u Minsku, svako takmičenje i svaki međunarodni turnir će biti prilika da vidim gdje se nalazim u odnosu na potencijalne rivale, da se upoznam sa kvalitetima i manama djevojaka protiv kojih ću se boriti u kategoriji od 57 kilograma. Da li mogu do medalje u Minsku? Da li mogu da izborim mjesto na Olimpijskim igrama? Rekla sam na početku da sam osoba koja ne voli da daje obećanja. Ono što mogu da kažem je da ću dati sve od sebe, na svakom treningu, na svakom takmičenju prije, kao i na Evropskim igrama, na koje ću uvjerena sam otići u top formi. Želim da u Minsku, posle svakog meča, pogledam u ogledalo ili trenera Ružića u oči i kažem više od ovoga nisam mogla. Da li će to biti dovoljno za plasman na Olimpijske igre? Ljudski i sportski je nadati se da hoće”.

Tamara Radunović će na Evropskim igrama u Minsku morati da osvoji medalju kako bi osigurala vizu za Japan. U slučaju da se to ne dogodi, do kraja godine će imati još dvije prilike. Radunovićeva će učestvovati na Evropskom šampionatu u Španiji i Svjetskom prvenstvu u Rusiji, a uslov za Olimpijske igre ja na svakom od navedenih takmičenja isti – medalja.

“Zajedno sa trenerom Nikolom Ružićem treniram tri puta dnevno. Maksimaln rad i maksimalna odricanja su sa fokusom na Evropske igre u Bjelorusiji. Ne želim da razmišljam o drugoj, trećoj ili eventualno četvrtoj prilici za plasman na Olimpijske igre. Ponavljam još jednom, želim da pružim maksimum, da na svakom treningu i meču dam sve od sebe. Očekujem da u top formi budem na Evropskim igrama, a uz malo sportske sreće, uz pomenuta odricanja i vjeru u sebe i rad, nadam se najboljem. Iluzorno je trošiti riječi koliko bih bila srećna kada bih uspjela da izborim plasman na Olimpijske igre u Japanu.”, naglasila je Tamara Radunović.

Peto mjesto na Evropskom šampionatu u Bugarskoj, uz bronzanu medalju na prestižnom turniru “The Golden Girl” u Borasu, daju za pravo Tamari Radunović, njenom treneru Nikoli Ružiću is vim ljubiteljima boksa da se nadaju, da će Crna Gora na Olimpijskim igrama u Japanu imati predstavnika u plemenitoj vještini.

Priliku da na djelu vide Tamaru Radunović ljubitelji boksa će imati na prestižnom turniru “Beogradski pobednik” koji će se 57. put u istoriji održati od 15. do 21. aprila u Beogradu.

Ljubitelji plemenite vještine imaće priliku da na djelu vide pored Tamare Radunović, više od 100 boraca široma planete. Poprište spektakla, biće dvorana “Šumice” u Beogradu.

Izvor: Sport klub