15-03-2022

Danas prezentacija mjera podrške Agrobudžeta budvanskim proizvođačima

Poljoprivredni proizvođači i svi zainteresovani sa područja naše opštine, biće u prilici da se danas detaljnije upoznaju sa mogućnostima besovratne podrške i uslovima za prijavljivanje na javni poziv. Prezentacija IV IPARD javnog poziva biće održana danas u Skupštinskoj sali Opštine Budva, sa početkom u 13h.

Danas prezentacija mjera podrške Agrobudžeta budvanskim proizvođačima | Radio Televizija Budva

Foto: portal RTV Budva

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je 14. marta IV javni poziv za Mjeru 1 u okviru IPARDII programa.

Riječ je o podršci investicijama u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava. IV Javni poziv za mjeru 1 trajaće 45 dana, rok za podnošenje zahtjeva biće do 27. aprila 2022. godine.

Ova mjera namijenjena je podršci primarnoj proizvodnji i ima za cilj unapređenje poljoprivrednih gazdinstava, podizanje nivoa konkurentnosti i potpuno usklađivanje sa EU standardima, a podržavaju se investicije u sljedećim sektorima poljoprivredne proizvodnje:

- mljekarstvo
- govedarstvo
- ovčarstvo i kozarstvo
- svinjarstvo
- živinarstvo
- voćarstvo
- povrtarstvo
- ratarstvo
- uzgoj gljiva i pečuraka
- uzgoj aromatičnog i ljekovitog bilja
- vinogradarstvo
- maslinarstvo
- pčelarstvo
- ribarstvo i akvakultura

Podržava se:

izgradnja i/ili rekonstrukcija objekata;
nabavka namjenske opreme i mehanizacije;
investicije u sisteme za navodnjavanje;
nabavka sadnog materijala za višegodišnje zasade;
investicije u poboljšanje zemljišta.

Detaljnije o investicijama koje se podržavaju može se pronaći u Listi prihvatljivih troškova, koja je sastavni dio Uredbe o realizaciji i postupku korišćenja sredstava iz instrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije (IPARD II PROGRAM).

Iznos podrške je do 60% od ukupno prihvatljivih troškova po projektu, osim 65% prihvatljivih troškova za ulaganja realizovana od strane mladih farmera (do 40 godina starosti u vrijeme donošenja odluke o podršci) i 70% prihvatljivih troškova za ulaganja koja sprovode poljoprivredna gazdinstva u planinskim područjima (iznad 600 m nadmorske visine). Dodatnih 10% može se dodijeliti ulaganjima u skladištenje tečnog stajnjaka u cilju zaštite životne sredine samo za taj dio investicije.
Svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu preuzeti sa internet stranica Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.