13-03-2020

Dnevni centar dobio senzornu sobu i fizioterapeutski sto

Nakon donatorske večeri i prikupljenih sredstava Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju dobio je dugo očekivanu senzornu sobu, kao i fizioterapeutski sto. Iz ove javne ustanove zahvaljuju svima koji im pomažu i imaju sluha za njihove potrebe.

Dnevni centar dobio senzornu sobu i fizioterapeutski sto | Radio Televizija Budva

Screenshot (Foto: yt/rtvbudva)

U cilju poboljšanja kvaliteta života djece i njihovih porodica otvorena je senzorna soba u budvanskom "Dnevnom centru" koja ima za cilj stimulaciju čula kod djece sa smetnjama u razvoju. Ova metoda pomaže pravilnom razvoju doživljaja spoljašnjeg svijeta, kontroliše agresiju i uvodi dijete u relaksaciju.

"Ovo je za nas jako bitno bilo, da dobijemo ovu senzornu sobu. Ona služi za senzornu integraciju djece koja imaju smetnje u razvoju. Da oni razviju neke njihove taktilne sposobnosti, auditivne, vizuelne. Pomažemo im da imaju što bolju ravnotežu svog tijela, da što bolje osjete svoje tijelo. Kad je neko dijete malo više uznemireno mi mu ovdje pustimo muziku, može da sjedne na ovaj lejzi bek koji ima laganu vibraciju. Mi možemo i da ugasimo svijetlo. Neka djeca imaju potrebu da se tu malo sakriju dok se ne smire, tako da je ova naša soba višenamjenska", kazala je za Televiziju Budva psihološkinja JU "Dnevni centar" Ivana Mihović.


Screenshot (Foto: yt/rtvbudva)

Pored senzorne sobe koja je od izuzetnog značaja za sve korisnike, u "Dnevnom centru" postoje odlični uslovi u drugim sferama neophodnim za psihomotorni razvoj djece.

"Mi smo radili procjenu naše djece, znači kojem djetetu što odgovara, koji dio senzorne sobe najviše mu treba i kako najbolje da iskoristimo ovu senzornu sobu. Zato nam je edukacija i bila potrebna. Procjenu smo izvršili za skoro svako dijete i sada treba da formiramo terapijski dio. Nama je ovo baš važno, jer pomagaće nam puno u tretmanima, manje više za svu djecu, jedno djeca koja imaju problema sa epilepsijom, nekako se na modifikovani način ova senzorna soba koristi, zbog tog njihovog problema, ali za svu ostalu djecu je jako korisna. Tako da je vrlo važno što smo uspjeli da Dnevni centar opremimo sa ovim dijelom. Imamo fizioterapeutsku salu jako dobru opremljenu, sad imamo senzornu sobu, tako da malo po malo uvijek pravimo sve više koraka kako bi "Dnevni centar" bio stvarno što više funkcionalan za svu djecu koja ga pohađaju", priča Mihović za emisiju "Polis".

U "Dnevnom centru" nadaju se da će uskoro nabaviti specijalno kombi vozilo kojim bi se korisnici Centra odvozili i dovozili u Centar i iz Centra kući, a koje bi koristili i za organizovanje izleta. Stoga ovim putem apelujemo na sve ljude dobre volje da pomognu u nabavci ovog prevoznog sredstva.