30-09-2021

Doniraće četiri drona policiji

Austrija će donirati crnogorskoj policiji četiri drona radi unapređenja zaštite granica Crne Gore.

Doniraće četiri drona policiji | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

To je najavljeno na današnjem sastanku ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića sa austrijskim kolegom, Karlom Nehamerom.

Sekulović je, kako su kazali iz MUP-a, rekao da resori unutrašnjih poslova dvije prijateljske zemlje imaju kvalitetnu saradnju na planu borbe protiv organizovanog kriminala, pranja novca, međunarodnog terorizma i trgovine ljudima, sprečavanja krijumčarenja narkotika i suzbijanja ilegalnih migracija.

Sekulović je, kako se navodi, zahvalio Austriji na podršci koju pruža integracionom procesu Crne Gore.

„Ali i na najavljenoj donaciji specijalne visoko sofisticirane tehnologije za unapređenje zaštite crnogorskih granica u vidu četiri moderna drona i pomoći policijskih službenika Austrije u radu crnogorske policije“, kaže se u saopštenju MUP-a.

Sekulović je rekao da je zaštita granica u vrhu prioriteta i, kako se dodaje u saopštenju, iskazao očekivanje da će Crna Gora biti sljedeća članica Evropske unije (EU), čime će imati i obavezu da maksimalno zaštiti bezbjednost svoje granice, budući da će crnogorska granica biti i granica EU.

„Crna Gora je izgradila efikasan sistem za upravljanje migracijama, ali imajući u vidu da je za migrante tranzitna zemlja, prepoznaje značaj kontinuiranog jačanja postojećih mehanizama“, kaže se u saopštenju.

Sekulović je rekao da prioritet Crne Gore u toj oblasti je uvođenje sistema elektronske identifikacije migranata, uspostavljanje efikasne procedure azila, i zaključivanje sporazuma o readmisiji sa zemljama porijekla migranata.

„Crna Gora će i u narednom periodu biti pouzdan partner Austriji kada su u pitanju izazovi ilegalnih migracija, a prilog tome je i naša aktivna uloga u mehanizmu Zajedničke koordinacione platforme“, kazao je Sekulović.

Nehamer je, kako se navodi u saopštenju, kazao da Austrija snažno podržava Crnu Goru na putu pridruženja EU i da su vidljivi napori koje na tom planu u kontinuitetu ulaže, a koji je čine kredibilnim partnerom.

Nehamer je, kako su kazali iz MUP-a, rekao da ilegalne migracije zahtijevaju globalan odgovor i da je sa aspekta bezbjednosti angažman crnogorskih organa od velikog značaja za zaštitu austrijske granice.

„Uvjeren sam da će donacija crnogorskom MUP-u u vidu četiri savremena drona i učešće osam austrijskih policajaca u policijskim intervencijama u Crnoj Gori biti izuzetno korisna i omogućiti još uspješnije akcije i efikasne rezultate“, poručio je Nehamer.

On je kazao da Crna Gora i Austrija imaju zajednički cilj a to je, kako je rekao, zaštita granica.

„Današnja posjeta bila je prilika da ministri konstatuju da će u narednom periodu saradnja biti još intenzivnija i sadržajnija. Tradicionalno dobre crnogorsko-austrijske odnose ćemo nastaviti da unapređujemo u svim oblastima od interesa za dvije države i naše građane“, zaključuje se u saopštenju.