07-05-2019

Dvodnevni Forum EUSAIR počinje danas u Budvi

Četvrti Forum Strategije EU za Jadransko jonski region (EUSAIR) i druga zajednička Konferencija Foruma Jadransko-jonskih privrednih komora, gradova i univerziteta Jadransko jonske regije, počeće sjutra u hotelu Splendid u Budvi.

Dvodnevni Forum EUSAIR počinje danas u Budvi | Radio Televizija Budva

Forum će, u utorak, 7. maja u 11 sati u hotelu Splendid, otvoriti predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović i šef Delegacije EU u Crnoj Gori ambasador Aivo Orav, saopšteno je iz Privredne komore.

U uvodnom dijelu će se, putem video linka iz Brisela, obratiti evropski komesari za regionalnu politiku i za pomorsku politiku i ribarstvo, Korina Kretu i Karmenu Vela.

U srijedu, 8. maja, nakon Jadransko-jonskog savjeta i EUSAIR ministarskog sastanka, biće održana press konferencija na kojoj će govoriti ministri vanjskih poslova Crne Gore i Republike Srbije, prof. dr Srđan Darmanović i Ivica Dačić, kao i predstavnik Evropske komisije.

Forum će, kako su kazali, okupiti predstavnike vlada država Zapadnog Balkana, Evropske komisije i ostalih EU institucija, kao i predstavnike regionalnih i lokalnih vlasti, privrednog sektora, akademske zajednice i civilnog društva, koji će razmjeniti mišljenja i iskustva i razgovarati o načinima buduće saradnje.

U fokusu ovog, četvrtog Foruma, biće oblasti koje se odnose na održivu akvaturu i ribarstvo u jadransko-jonskom regionu; održivi turizam; nauku i inovacije.

U okviru Foruma biće održan ADRION godišnji događaj i Radionica sa studentima novinarstva Jedinice za podršku EUSAIR-a, a takođe će biti upriličena izložba radova devet umjetnika zemalja članica Jadransko-jonske regije, pod nazivom Dijalogom do saradnje u Jadransko-jonskom regionu.

Događaj organizuju Ministarstvo vanjskih poslova, Kancelarija za evropske integracije i Privredna komora Crne Gore u saradnji s Evropskom komisijom.