19-02-2022

Džejmi Oliver otkrio svoj recept za najbolji pečeni krompir i tvrdi da je dovoljno dobar i za najfinije restorane

Koliko god pečeni krompir bio jednostavno jelo za pripremu, postoji mnoštvo sitnih, ali izuzetno važnih detalja koji su ključ za savršeno pečeni krompir, tvrdi Džejmi Oliver i otkriva kako to on radi.

Džejmi Oliver otkrio svoj recept za najbolji pečeni krompir i tvrdi da je dovoljno dobar i za najfinije restorane | Radio Televizija Budva

Foto: Noizz

Popularni kuvar je tokom godina usavršio svoj recept za pečeni krompir dodajući originalni trik za postizanje super hrskavih krompirića. Džejmi je ovaj recept označio kao "super jednostavan", a savjetuje da se krompir pripremi dan uoči pečenja.

Sastojci:

- 2,5 kg srednje velikih krompira

- 4 kašike masti ili neslanog maslaca

- maslinovo ulje

- glavica bijelog luka

- pola vezice svježe kadulje (oko 15 g)


Priprema:

Odaberite krompire koji su otprilike iste veličine, oljuštite i ostavite u komadu. Kuvajte ih u loncu vrele, slane vode 15 minuta.

Procijedite i ostavite da se suše na pari 2 minuta, to će pomoći da se masnoća bolje primi uz krumpir. Nekoliko puta lagano protresite cjediljku s krompirima kako bi ivice postale grublje.

Mast ili neslani maslac i jednu kašiku ulja stavite u najveći pleh za pečenje. Dodajte u njega krompir, obilno posolite morskom solju i pobiberite. Zatim protresite pleh da masnoća obavije krompir te ga raširite tako da bude u jednom sloju s malim razmakom između pojedinih krompira. Poklopite i stavite u frižider što duže, najbolje preko noći.

Zagrijte rernu na 180 stepeni, Razdvojite glavicu bijelog luka na čenove i zatim svaki, neoljušteni čen lagano zgnječite te dodajte u pleh za pečenje. Na taj način dobićete slatkasti, karamelizirani bijeli luk, a krompiri će poprimiti ugodnu aromu. Pecite krompir jedan sat, odnosno dok ne poprimi zlatnu boju i postane hrskav.

Izvadite iz rerne pa lagano, gnječilicom za pire nježno pritisnite površinu pečenih krompira tako da krompir ispuni celi prostor pleha.

Uzmite listove kadulje i poprskajte ih s malo ulja, a zatim listiće pospite po krompiru i pecite još 20 do 25 minuta, dok ne postanu savršeni. Ako niste ljubitelj kadulje, možete je zamijeniti ruzmarinom.