03-05-2021

EK predlaže ublažavanje mjera za ulazak u EU

Evropska komisija preporučila je da se dopusti ulazak u Evropsku uniju bez dodatnih restrikcija stranim državljanima koji su u potpunosti vakcinisani protiv kovida 19, a dolaze iz država gdje je epidemiološka situacija povoljna.

EK predlaže ublažavanje mjera za ulazak u EU | Radio Televizija Budva

Foto:

EU trenutno dopušta ulazak u turističke i druge neesencijalne svrhe državljanima sedam zemalja, a preporukom EK će se taj popis proširiti, prenosi Rojters.

„EK predlaže dopuštanje ulaska u EU za neesencijalne razloge ne samo za sve osobe koje stižu iz država s dobrim epidemiološkim situacijama, nego i za one koji su primili poslednju preporučenu dozu vakcina koje je odobrila EU“, saopšteno je iz izvršnog tijela EU.

To bi se, kako se navodi, moglo proširiti i na vakcine koje su na listi za hitnu upotrebu Svjetske zdravstvene organizacije.

"Komisija predlaže i podizanje granice vezane za broj novih slučajeva kovida 19 koji se koristi za odlučivanje o listi država iz kojih se dopuštaju putovanja", dodaje se u saopštenju.

EK, kako bi ograničila uvoz novih varijanti koronavirusa, predlaže i „ručnu kočnicu“ koja bi omogućila brzo uvođenje ograničavanja putovanja ako bi se u nekim državama zdravstvena situacija pogoršala.

Članice EU će o predlogu Komisije razgovarati sjutra.