08-09-2020

EU predstavlja veliki ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan

Evropska komisija (EK) će uskoro objelodaniti veliki ekonomski i investicioni plan za zemlje Zapadnog Balkana. Očekuje se da će to biti učinjeno tokom predstavljanja izvještaja o napretku svake države.

EU predstavlja veliki ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan | Radio Televizija Budva


Detalje o tome otkrio je u ponedjeljak komesar za politiku susjedstva i proširenje Evropske unije (EU), Oliver Vahrelyi, govoreći na panelu Fondacije Konrad Adenauer u Berlinu, prenosi Klix.ba.

On je kazao da se radi o trećem stubu u procesu EU integracija.

"U narednim sedmicama predstavljamo veliki ekonomski i investicioni plan za region“, naveo je Varhelyi.

On je rekao da je ogroman jaz u pogledu ekonomskog razvoja između Zapadnog Balkana i EU.

„Što brže zatvorimo tu prazninu, brže počinjemo stvarati otporne, jake tržišne ekonomije za ljude i zemlje, brže će se oni moći integrisati i brzi dugoročni mir i stabilnost mogu se stvoriti u regiji", dodao je Varhely.

Takođe, kada je riječ o pristupanju zemalja Uniji, on je najavio dinamičnost, te odvajanje od pristupa po poglavljima.

"Oni koji brže isporučuju rezultate i koji su u stanju da obave sve zakonodavne reforme na otvaranju poglavlja, pa ako postoje i zakonodavne reforme i prije njihovog otvaranja, obvezuje nas da ćemo pregovore o poglavljima zatvoriti u roku od godinu. Ovo je velika promjena u odnosnu na trenutnu praksu gdje poglavlja ostaju otvorena od pet do sedam godina bez puno napretka", rekao je Varhelyi.

On je naveo da je EU potreban novi pristup zasnovan na ekonomskoj politici, inače se cilj da se pojača prisustvo na Zapadnom Balkanu ne može postići.

"Moramo povećati svoja ulaganja i pomoći u smanjenju jaza u ekonomskom razvoju. Stoga bi se ovaj novi ekonomski i investicioni plan trebao koncentrisati na vodeća područja i projekte koji će direktno stvoriti dugoročni rast i prijeko potrebna radna mjesta“, ocijenio je Varhelyi.

Prema njegovim riječima, to je takođe način za stvaranje atraktivne investicione klime.

„Ta su područja poput povezanosti u transportu i energetici, takozvani Zeleni sporazum i Digitalna transformacija, uključujući osnovnu infrastrukturu digitalne mreže koja nedostaje u regiji. Bez njih je nemoguće razviti konkurentnu ekonomiju", smatra Varhelyi.

Plan će, kako je naveo, takođe odražavati elemente otvorene strateške autonomije.

Varhelyi je kazao da je, taj prioritet njemačkog predsjedavanja koji snažno naglašava tehnološku autonomiju, vrlo važan aspekt u kontekstu rekonfiguracije globalnih sistema vrijednosti.

"Zapadni Balkan ima ogroman potencijal da postane investicioni centar za evropske kompanije koje pokušavaju presjeći svoje lance vrijednosti, a mi moramo pomoći regionu da se razvije u takvo nešto", zaključio je Varhelyi.
Izvor: Mina business