07-11-2023

Evropska komisija predložila produženje olakšica

Evropska komisija predložila je produženje olakšica regulativa za dobijanje državne pomoći do marta naredne godine.

Evropska komisija predložila produženje olakšica | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija / pixabay

Na taj način se članicama Evropske unije (EU) omogućava da isplate odštetu kompanijama za veće cijene energije nakon početka sukoba u Ukrajini i geopolitičkih tenzija na Bliskom istoku.

EU je u martu prošle godine ublažila regulative, nakon što je više hiljada kompanija osjetilo posljedice sukoba u Ukrajini. EU je tada najavila okončanje tog režima u decembru ove godine, prenosi Capital.ba.

“Produženje olakšica za još tri mjeseca omogućiće članicama EU da nastave sa odobrenjem ograničene pomoći i odštete za povećane cijene energije do 31. marta naredne godine“, navodi se u saopštenju iz Brisela.

U saopštenju se dodaje da će se time omogućiti članicama, gdje je to potrebno, da produže svoje programe podrške i osiguraju da kompanije, koje i dalje osjećaju krizu, ne budu uskraćene za potrebnu podršku tokom predstojeće grejne sezone.

Produžetak regulativa neće se primjenjivati na podršku likvidnosti, poput državnih garancija i subvencionisanih pozajmica.

U saopštenju se dodaje da članice EU mogu da pošalju povratne informacije za predlog, nakon čega EK u narednim sedmicama planira da usvoji promjene.